Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsf
eed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kropelka*" <k...@n...serwery.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gulasz
Date: Thu, 31 Oct 2002 14:52:07 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <aprcj3$p2e$1@news2.tpi.pl>
References: <apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl>
NNTP-Posting-Host: komp7.louis.krakow.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1036072356 25678 62.121.132.138 (31 Oct 2002 13:52:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Oct 2002 13:52:36 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132650
Ukryj nagłówki
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
to ja tez podam swoj przepis
Miesko w kosteczke wg upodobania. Na rozgrzany olej malymi porcjami (juz
ktos to pisal) zeby nie wystudzic patelni i zeby nie puszczalo sokow.
Jak mi sie taka porcja podpiecze to do garnka ja a na patelnie nastepna. Jak
cale miesko w garnku jest zalewam woda dodaje rosolek ziele angielskie lisc
laurowy odrobine pieprzu i galki muszkatalowej, troche suszonych warzyw
(marchewka pietruszka seler itp-taka mieszanka), jesli mam sile (nienawidze
obierac i kroic) to dodaje cebulke i dusze dusze dusze. U mnie gulasz robi
sie min 2 godziny.na malutkim ogniu byle by tylko tak pykalo sobie... Jesli
trzeba dolewam wody w miedzyczasie.Na koniec zageszczam maka bo lubie dosc
gesty gulasz. To jest podstawowa wersja. A w wiekszosci przypadkow w
miedzyczasie dodaje drobno pocieta papryke (ja wrzucam do tego czegos od
koktaili i robi mi z tego papke , wtedy zostawiam kilka "wiekszych"
plasterkow zeby bylo witac tez ta papryczke) , i pomidory (swieze lub z
puszki). Wtedy doprawiam jeszcze papryka w proszku. Ogolnie do smaku
doprawiam na sam koniec.
U mnie miesko musi byc tak mieciutkie zeby pod jezykiem sie delikatnie
rozchodzilo. Za to zawsze jest soczyste i wogole super
Kropelka
ps. Ostatnio moj TZ mial dopilnowac gulaszu i po 2 godzinach przypomnial
sobie ze cos jest na gazie i wyszedl baaaaaaardzo gesty gulasz bez zadnej
maki hehehe
> --
> --
> Megi
>
>
|