Data: 2002-10-31 13:52:07
Temat: Re: Gulasz
Od: "Kropelka*" <k...@n...serwery.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
to ja tez podam swoj przepis
Miesko w kosteczke wg upodobania. Na rozgrzany olej malymi porcjami (juz
ktos to pisal) zeby nie wystudzic patelni i zeby nie puszczalo sokow.
Jak mi sie taka porcja podpiecze to do garnka ja a na patelnie nastepna. Jak
cale miesko w garnku jest zalewam woda dodaje rosolek ziele angielskie lisc
laurowy odrobine pieprzu i galki muszkatalowej, troche suszonych warzyw
(marchewka pietruszka seler itp-taka mieszanka), jesli mam sile (nienawidze
obierac i kroic) to dodaje cebulke i dusze dusze dusze. U mnie gulasz robi
sie min 2 godziny.na malutkim ogniu byle by tylko tak pykalo sobie... Jesli
trzeba dolewam wody w miedzyczasie.Na koniec zageszczam maka bo lubie dosc
gesty gulasz. To jest podstawowa wersja. A w wiekszosci przypadkow w
miedzyczasie dodaje drobno pocieta papryke (ja wrzucam do tego czegos od
koktaili i robi mi z tego papke , wtedy zostawiam kilka "wiekszych"
plasterkow zeby bylo witac tez ta papryczke) , i pomidory (swieze lub z
puszki). Wtedy doprawiam jeszcze papryka w proszku. Ogolnie do smaku
doprawiam na sam koniec.
U mnie miesko musi byc tak mieciutkie zeby pod jezykiem sie delikatnie
rozchodzilo. Za to zawsze jest soczyste i wogole super
Kropelka
ps. Ostatnio moj TZ mial dopilnowac gulaszu i po 2 godzinach przypomnial
sobie ze cos jest na gazie i wyszedl baaaaaaardzo gesty gulasz bez zadnej
maki hehehe
> --
> --
> Megi
>
>
|