Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.internetia.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw
.edu.pl!uw.edu.pl!lublin.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Ela" <P...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gulasz
Date: Thu, 31 Oct 2002 12:05:26 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 28
Sender: P...@p...onet.pl@80.51.254.162
Message-ID: <apr34b$ap5$1@news.onet.pl>
References: <apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.51.254.162
X-Trace: news.onet.pl 1036062667 11045 80.51.254.162 (31 Oct 2002 11:11:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 31 Oct 2002 11:11:07 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132629
Ukryj nagłówki
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
>
> Mam pytanie wczorja robilam gulasz, jestem poczatkujaca kucharka wiec
> wszystkie rady sa dla mnei cenne wg przepisu mialam mieso otoczyc w mace i
> podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i dusisc \
> Tak zrobilam ale mieso mimo przysmazenia go bylo niesmaczne maka jakas
taka
> rozmiekczona
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
Ja gulasz robie tak:
mieso w kostke kroje (wielkosc wg zyczenia) i rzucam na rozgrzany tluszcz
(bez obtaczania w mace). Tak smaze az sie calkowicie zetnie i jesli to jest
mieso wolowe to wystarczy (sos bedzie mial ladny,ciemny kolor) , a jesli
inne jasniejsze to smaze, az sie podrumieni. Nastepnie podlewam woda, dodaje
ziele angielskie, pieprz nie mielony i liscie laurowe (pare 2-3), i dusze
calosc, az bedzie odpowiednio miekka. Nie sole!!!! Gdy twardosc jest juz
wlasciwa - zageszczam sos maka, sole, pieprze mielonym pieprzem i podprawiam
lekko smietana.
Podaje z makaronem najczesciej.
Smacznego.
Pozdrawiam.
Ela
|