Data: 2002-10-31 11:05:26
Temat: Re: Gulasz
Od: "Ela" <P...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
>
> Mam pytanie wczorja robilam gulasz, jestem poczatkujaca kucharka wiec
> wszystkie rady sa dla mnei cenne wg przepisu mialam mieso otoczyc w mace i
> podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i dusisc \
> Tak zrobilam ale mieso mimo przysmazenia go bylo niesmaczne maka jakas
taka
> rozmiekczona
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
Ja gulasz robie tak:
mieso w kostke kroje (wielkosc wg zyczenia) i rzucam na rozgrzany tluszcz
(bez obtaczania w mace). Tak smaze az sie calkowicie zetnie i jesli to jest
mieso wolowe to wystarczy (sos bedzie mial ladny,ciemny kolor) , a jesli
inne jasniejsze to smaze, az sie podrumieni. Nastepnie podlewam woda, dodaje
ziele angielskie, pieprz nie mielony i liscie laurowe (pare 2-3), i dusze
calosc, az bedzie odpowiednio miekka. Nie sole!!!! Gdy twardosc jest juz
wlasciwa - zageszczam sos maka, sole, pieprze mielonym pieprzem i podprawiam
lekko smietana.
Podaje z makaronem najczesciej.
Smacznego.
Pozdrawiam.
Ela
|