Data: 2002-10-31 11:05:48
Temat: Re: Gulasz
Od: "Artur Z" <a...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czesc!
Mam nadzieje,ze porazka Cie nie zniecheci ;-)
Czesto w przepisach pisza o tym obtaczaniu w make, zdecydowanie lepiej jest
tylko opruszyc maka z wierzchu. Sadze, ze powodem rozmiekczenia maki (a za
pewne i zrobienie sie zniej szarej papki) byla za niska temperatura
tluszczu. Jezeli chcesz obsmazac mieso do gulaszu musisz nagrzac patelnie do
czerwonosci z odpowiednio duza iloscia tluszczu tak, aby po wrzuceniu mieso
strzelalo a nie bron boze puscilo sos. Dlatego nalezy wrzucac mieso takimi
porcjami zeby nie wystudzalo Ci patelni. Drobiagi ale o decydujacym
znaczeniu dla wygladu gulaszu...
Dodawanie maki do miesa zastepuje pozniejsze robienie zasmazki do sosu.
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
>
> Mam pytanie wczorja robilam gulasz, jestem poczatkujaca kucharka wiec
> wszystkie rady sa dla mnei cenne wg przepisu mialam mieso otoczyc w mace i
> podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i dusisc \
> Tak zrobilam ale mieso mimo przysmazenia go bylo niesmaczne maka jakas
taka
> rozmiekczona
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
> --
> --
> Megi
>
>
|