Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.atman.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl
!not-for-mail
From: "Artur Z" <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gulasz
Date: Thu, 31 Oct 2002 12:05:48 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <apr2qh$p32$1@news2.tpi.pl>
References: <apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl>
NNTP-Posting-Host: host162-67.crowley.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.tpi.pl 1036062353 25698 62.89.67.162 (31 Oct 2002 11:05:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Oct 2002 11:05:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132628
Ukryj nagłówki
Czesc!
Mam nadzieje,ze porazka Cie nie zniecheci ;-)
Czesto w przepisach pisza o tym obtaczaniu w make, zdecydowanie lepiej jest
tylko opruszyc maka z wierzchu. Sadze, ze powodem rozmiekczenia maki (a za
pewne i zrobienie sie zniej szarej papki) byla za niska temperatura
tluszczu. Jezeli chcesz obsmazac mieso do gulaszu musisz nagrzac patelnie do
czerwonosci z odpowiednio duza iloscia tluszczu tak, aby po wrzuceniu mieso
strzelalo a nie bron boze puscilo sos. Dlatego nalezy wrzucac mieso takimi
porcjami zeby nie wystudzalo Ci patelni. Drobiagi ale o decydujacym
znaczeniu dla wygladu gulaszu...
Dodawanie maki do miesa zastepuje pozniejsze robienie zasmazki do sosu.
Użytkownik "MW" <a...@a...com> napisał w wiadomości
news:apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl...
>
> Mam pytanie wczorja robilam gulasz, jestem poczatkujaca kucharka wiec
> wszystkie rady sa dla mnei cenne wg przepisu mialam mieso otoczyc w mace i
> podsmazyc na rozgrzanej patelni a potem do rondla i dusisc \
> Tak zrobilam ale mieso mimo przysmazenia go bylo niesmaczne maka jakas
taka
> rozmiekczona
> Co zrobic zeby gulasz byl dobry?
> --
> --
> Megi
>
>
|