Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: b...@w...pl (MiKa)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gulasz
Date: Thu, 31 Oct 2002 12:10:05 +0000 (UTC)
Organization: kukbuk izy - http://www.kuchnia.serwisy.net
Lines: 41
Message-ID: <apr6ir$anc$1@news.tpi.pl>
References: <apr4jk$72m$1@gromojar.itpp.pl> <apr2qh$p32$1@news2.tpi.pl>
<apr52k$12a$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: saturn.j.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1036066205 10988 213.25.83.135 (31 Oct 2002 12:10:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Oct 2002 12:10:05 +0000 (UTC)
X-HTTP-Posting-Host: as2-103.swietochlowice.dialup.inetia.pl
User-Agent: NewsPortal 0.24pre3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132639
Ukryj nagłówki
waldek wrote:
> >.musisz nagrzac patelnie do
> > czerwonosci z odpowiednio duza iloscia tluszczu
> tak, aby po wrzuceniu mieso
> > strzelalo a nie bron boze puscilo sos. Dlatego
> nalezy wrzucac mieso takimi
> > porcjami zeby nie wystudzalo Ci patelni.
> Drobiagi ale o decydujacym
> > znaczeniu dla wygladu gulaszu...
> =============
> Tez sie podpisuje pod tymi radami.
> Mieso ktore pusci sok jest twarde i "zdrewniale" i
> bez smaku.
> Prawidlowo podsmazone jest miekkie i soczyste.
> Na tej patelni rozgrzanej "do czerwonosci" raczej
> nie eksperymentuj z olejem. Tylko smalec! I trzeba
> uwazac aby mieso lekko zrumienic, a nie spalic, bo
> bedzie do kitu.
> Z patelni - od razu do duszenia (ja to robie na
> dwoch patelniach "goracej" i "zimnej") bo jesli
> miesu pozwolisz stygnac na talerzu - zaczyna
> puszczac sok.
> Na "zimnej" patelni, zanim podleje woda, czesto
> dorzucam cebule, czosnki i inne przyprawy, aby sie
> chwile przesmazyly z miesem.
> milosnik gulaszy
> waldek
> ============
Waldek, ile lat Ty juz gotujesz? Twoje umiejętności
nabyte droga doświadczeń są wręcz porażające !!!
Jestem pod wrażeniem ;)
MiKa
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
|