Data: 2006-12-08 12:03:07
Temat: HRECZKA
Od: "Ovo" <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Doskonałe i bardzo smakowite danie.
Odpowiednią ilość kaszy gryczanej o ulubionym stopniu upalenia wsypujemy
do garnka do gotowania kasz (może byc taki do ryżu). W proporcji szklanka
kaszy na dwie szklanki wody. Gotujemy do miękkości, ale tak, aby się nie
rozkleiła, a więc i możemy parę łyżek wody z całości ująć, gdyż i tak
nastąpi dalsza obróbka.
Chudy boczek (lub okrojony z nadmiaru tłuszczu (ten do wykorzystania do
kapuśniaku, bigosu, grochowej czy fasolowej) pokroić w kostkę, przysmażyć na
patelni, dodać posiekaną cebulę w odpowiedniej ilości i razem przyrumienić.
Wymieszać z kaszą i przełożyć do brytfanny. Zapiec na małym ogniu w
piekarniku.
Można popijać kefirem, ale też barszczykiem czerwonym czystym, takim jak
do paluszków czy uszek.
|