« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2012-07-26 18:04:00
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
> nie miałam szklanki z ostrymi krawędziami, więc pożyczyłam takie, co to
> się wykrawa i kładzie z drugiej strony- zanim położyłam z drugiej
> strony-kółko się kurczyło o ok 1/4:D
Kruj w kwadraty (nożem robisz kratkę, trwa sekundy),
i nie zostanie ci ciasta.
--
(tekst w nowej ortografi: ó->u, ch->h, rz->ż lub sz, -ii -> -i)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2012-07-26 20:15:16
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu środa, 25 lipca 2012 17:27:20 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> Jakbyś posmarowała białkiem "zgrzewy", toby się nie śmiały otworzyć :-)
Otworzyły by się i tak. Puchły od CO2, otwierały się przed gotowaniem, a nie w
trakcie, a surowe białko na tym etapie nic by nie dało.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2012-07-26 20:16:13
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu środa, 25 lipca 2012 17:28:04 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
> A odsmażane tyż nie?
Nie. To jak próba reanimacji racucha drożdżowego - też się nie udaje...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2012-07-26 20:32:20
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?Dnia Thu, 26 Jul 2012 13:15:16 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> W dniu środa, 25 lipca 2012 17:27:20 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>
>> Jakbyś posmarowała białkiem "zgrzewy", toby się nie śmiały otworzyć :-)
>
> Otworzyły by się i tak. Puchły od CO2, otwierały się przed gotowaniem, a nie w
trakcie, a surowe białko na tym etapie nic by nie dało.
>
Hmmm, muszę je zrobić, bo narobiłaś mi smaku, przepis już wydrukowałam :-)
No i sama sprawdzę z tym białkiem :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2012-07-26 20:33:22
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?Dnia Thu, 26 Jul 2012 13:16:13 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> W dniu środa, 25 lipca 2012 17:28:04 UTC+2 użytkownik Ikselka napisał:
>
>> A odsmażane tyż nie?
>
> Nie. To jak próba reanimacji racucha drożdżowego - też się nie udaje...
>
No to wiem: ZAMROZIĆ SUROWE! - jak mrozi się pampuchy, przynajmniej widze
mrożone w sklepach...
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2012-07-26 21:14:01
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-25 10:12, czeremcha pisze:
>
> Szczerze mówiąc - przepis najgorszy z najgorszych, bo "na oko" ;-) I zawsze
wychodzą ;-)
>
> Robię rozczyn z ok. 1/4 kostki drożdży
Kostka drożdży taka "nasza", czyli 10 dag?
> , ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka i łyżeczki cukru. Gdy wyrośnie - wyrabiam ciasto
z tegoż rozczynu, 1/2 do 2 szklanek mąki, dodaję jajko i tyle ciepłego mleka, żeby
ciasto dało się wyrobić ręką, a potem wałkować. Ciasto sobie raz rośnie, potem
wyrabiam je jeszcze raz, wałkuję na grubość ok. 1/2 - 3/4 cm, wycinam szklanką krążki
i nadziewam jagodami /bez dodatków/. Lepię pierogi tak, jak "zwykłe" - i tu ważne -
nie zostawiam ich do wyrośnięcia, tylko od razu gotuję. Tzn. bywa, że część z nich
czeka na następna turę gotowania przez parę minut, ale nie jest to typowe
"odstawienie do wyrośnięcia". Kiedyś je odstawiłam - i miały tendencję do otwierania
się :-(
>
> Gotuję w osolonym wrzątku - wrzucając je do wody trzeba wziąć poprawkę na to, że w
wodzie urosną, więc nie wrzucam ich dużo. W trakcie gotowania odwracam je
kilkakrotnie na drugą stronę - jak pączki podczas smażenia.
>
> Jemy je posypane cukrem pudrem, ze śmietaną, jogurtem czy nawet masłem z bułką
tartą. Syrop klonowy czy malinowy też mogą być.
>
> Jeden feler - niespecjalnie nadają się do odgrzewania. Po ugotowaniu odstawione do
ostudzenia "siadają", nie powracając do poprzedniej konsystencji czy wyglądu ani
odgrzewane na parze, ani we wrzątku, ani w mikrofalówce.
>
> Ale to nie szkodzi. Nie pierwsze to i nie ostatnie danie, którego nie da się
odgrzać.
A próbowałaś je upiec? Ciekawe, co by z tego wyszło.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2012-07-26 21:16:53
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-25 22:52, maksjanka pisze:
> W dniu 2012-07-20 22:17, medea pisze:
>
>>>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>>>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>>>
>>>
>>> ~2 godziny, wliczając gotowanie - zajęcie pracochłonne:/
>>
>> To mniej więcej tyle, co mnie. Byłam ciekawa.
>>
> to ja nie umiem.
>
> przez długi czas robiłam pierogi w symbiozie z moją mamą- robiłam
> farsz- mama ciasto- wałkowała i wykrawała - ja lepiłam.
>
> ostatnio wzięłam się za samodzielne robienie i poległam :(
> ciasta nie umiem no i już!
> przez 3 godziny wyrzeźbiłam 40 pierogów i resztę cisnęłam w śmieci:]
>
> nie miałam szklanki z ostrymi krawędziami, więc pożyczyłam takie, co
> to się wykrawa i kładzie z drugiej strony- zanim położyłam z drugiej
> strony-kółko się kurczyło o ok 1/4:D
>
> a szkoda,bo farsz był ok i te 40 co wymęczyłam docenił mój wybredny syn:)
>
> za jakieś pół roku następne podejście:)
Pewnie wina ciasta.
Ja robię wg prostego przepisu: 3 szklanki mąki, trochę soli, do tego
szklanka wrzątku z rozpuszczoną łyżeczką masła. Najpierw wyrabiać nożem,
bo gorące, a potem już dłońmi. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, to można
dodać trochę więcej mąki, bo to zależy od rodzaju tejże. Zawsze mi się
udaje piękne delikatne ciasto.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2012-07-26 21:18:45
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-25 23:13, artustas pisze:
>
> Problem masz w cieście:)
> Ja robię dokładnie wg. przepisu:
> http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt_i
nt.php?id_p=9284 -
> Mistrzostwo Świata!!.
Mój przepis podobny, tylko z całą szklanką wrzątku (bez zimnej wody) i
bez jajka. Od jajka ciasto twardnieje i trudniej je równomiernie wyrobić
(przynajmniej mnie).
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2012-07-26 21:24:38
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-26 23:16, medea pisze:
> Najpierw wyrabiać nożem
posiekać i zagnieść (bo jeszcze się ktoś przyczepi, hi hi)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2012-07-27 09:08:54
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu czwartek, 26 lipca 2012 23:14:01 UTC+2 użytkownik medea napisał:
> Kostka dro�d�y taka "nasza", czyli 10 dag?
Tak tak, nasza. W Ire takich pierogów nie robiłam - z braku jagód :-(
> A pr�bowa�a� je upiec? Ciekawe, co by z tego wysz�o.
Nie i nawet nie chcę ;-) Są takie pyszne, puszyste i delikatne...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |