Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ile jest mięsa w mięsie
Date: Mon, 2 Sep 2019 22:43:12 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 32
Message-ID: <qkjutr$trr$1@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-77-98.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1567457020 30587 89.65.77.98 (2 Sep 2019 20:43:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Sep 2019 20:43:40 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.9.1
Hamster/2.1.0.11
X-Mozilla-News-Host: news://Localhost:119
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381960
Ukryj nagłówki
Ze
strony:https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywien
ie/co-jesz/ile-miesa-w-miesie-czyli-co-kryja-w-sobie
-wedliny-raport-aa-aiUJ-be8e-CYac.html?utm_source=se
.pl&utm_medium=artykuly&utm_campaign=se
Ile jest mięsa w mięsie?
Jakość wędliny w dużym stopniu zależy od zawartości mięsa i sposobu
produkcji. Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego
kawałka mięsa (szynka, baleron, polędwica, bekon), powinno się peklować
w zalewie solankowo-ziołowej (albo na sucho) nawet 48 godzin, w
zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. Jednak zakłady, które
postępują w ten sposób, należą dziś do rzadkości.
W dużych nowoczesnych przetwórniach wstrzykuje się do mięsa mieszankę
peklującą, przyrządzoną z wody, soli, przypraw i z dodatkiem substancji,
które wiążą się z wodą, zwiększając objętość i ciężar wędliny. Wśród
zagęstników i emulgatorów są
białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
skrobia modyfikowana (E 1414)
błonnik z bambusa
guma guar
karagen (E 407).
Takiego białka jemy za dużo, nawet o tym nie wiedząc, a nie zawsze jest
ono obojętne dla zdrowia - u niektórych wywołuje alergie i problemy
żołądkowe. Inne ,,wypełniacze", w małych dawkach uznane za nieszkodliwe,
mogą spowodować reakcje alergiczną i podrażnić przewód pokarmowy,
głównie u dzieci.
--
animka
|