Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ile jest mięsa w mięsie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ile jest mięsa w mięsie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2019-09-02 22:43:12

Temat: Ile jest mięsa w mięsie
Od: Animka <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ze
strony:https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywien
ie/co-jesz/ile-miesa-w-miesie-czyli-co-kryja-w-sobie
-wedliny-raport-aa-aiUJ-be8e-CYac.html?utm_source=se
.pl&utm_medium=artykuly&utm_campaign=se

Ile jest mięsa w mięsie?

Jakość wędliny w dużym stopniu zależy od zawartości mięsa i sposobu
produkcji. Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego
kawałka mięsa (szynka, baleron, polędwica, bekon), powinno się peklować
w zalewie solankowo-ziołowej (albo na sucho) nawet 48 godzin, w
zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. Jednak zakłady, które
postępują w ten sposób, należą dziś do rzadkości.

W dużych nowoczesnych przetwórniach wstrzykuje się do mięsa mieszankę
peklującą, przyrządzoną z wody, soli, przypraw i z dodatkiem substancji,
które wiążą się z wodą, zwiększając objętość i ciężar wędliny. Wśród
zagęstników i emulgatorów są

białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
skrobia modyfikowana (E 1414)
błonnik z bambusa
guma guar
karagen (E 407).

Takiego białka jemy za dużo, nawet o tym nie wiedząc, a nie zawsze jest
ono obojętne dla zdrowia - u niektórych wywołuje alergie i problemy
żołądkowe. Inne ,,wypełniacze", w małych dawkach uznane za nieszkodliwe,
mogą spowodować reakcje alergiczną i podrażnić przewód pokarmowy,
głównie u dzieci.


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2019-09-05 12:29:09

Temat: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Od: Trybun <M...@j...ru> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 02.09.2019 o 22:43, Animka pisze:
> Ze
> strony:https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywien
ie/co-jesz/ile-miesa-w-miesie-czyli-co-kryja-w-sobie
-wedliny-raport-aa-aiUJ-be8e-CYac.html?utm_source=se
.pl&utm_medium=artykuly&utm_campaign=se
>
> Ile jest mięsa w mięsie?
>
> Jakość wędliny w dużym stopniu zależy od zawartości mięsa i sposobu
> produkcji. Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego
> kawałka mięsa (szynka, baleron, polędwica, bekon), powinno się
> peklować w zalewie solankowo-ziołowej (albo na sucho) nawet 48 godzin,
> w zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. Jednak zakłady,
> które postępują w ten sposób, należą dziś do rzadkości.
>
> W dużych nowoczesnych przetwórniach wstrzykuje się do mięsa mieszankę
> peklującą, przyrządzoną z wody, soli, przypraw i z dodatkiem
> substancji, które wiążą się z wodą, zwiększając objętość i ciężar
> wędliny. Wśród zagęstników i emulgatorów są
>
>     białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
>     skrobia modyfikowana (E 1414)
>     błonnik z bambusa
>     guma guar
>     karagen (E 407).
>
> Takiego białka jemy za dużo, nawet o tym nie wiedząc, a nie zawsze
> jest ono obojętne dla zdrowia - u niektórych wywołuje alergie i
> problemy żołądkowe. Inne ,,wypełniacze", w małych dawkach uznane za
> nieszkodliwe, mogą spowodować reakcje alergiczną i podrażnić przewód
> pokarmowy, głównie u dzieci.
>
>

Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest "wzbogacany"
jak mięso.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2019-09-08 18:22:25

Temat: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Od: Bischoop <B...@v...edin> szukaj wiadomości tego autora

On 2019-09-05, Trybun <M...@j...ru> wrote:
>
> Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
> Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest "wzbogacany"
> jak mięso.
>


W rzeczy samej, biznes to biznes a ze jest otwarty rynek to konkurencja
nie proznuje i kazdy o tym wie. Dzis jest zacieta walka o kase ( nie o
klienta), dlatego nawet majacy inspiracje byc najlepszym tez pozwoli
sobie na obnizenie jakosci (wypuszczajac gorszy produkt). Dlatego
szczescie maja Ci co moga sobie pozwolic na produkowanie wlasnego
jedzenia od podstaw lecz: trzeba to conajmniej lubiec, miec czas oraz
..... czasem wyjdzie drozej niz kupne ... ale ta *satysfakcja* :-)

--
Szanuj Siebie, Blizniego swego oraz Zielen.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2019-09-09 11:18:26

Temat: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Od: Trybun <M...@j...ru> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 08.09.2019 o 18:22, Bischoop pisze:
> On 2019-09-05, Trybun <M...@j...ru> wrote:
>> Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
>> Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest "wzbogacany"
>> jak mięso.
>>
>
> W rzeczy samej, biznes to biznes a ze jest otwarty rynek to konkurencja
> nie proznuje i kazdy o tym wie. Dzis jest zacieta walka o kase ( nie o
> klienta), dlatego nawet majacy inspiracje byc najlepszym tez pozwoli
> sobie na obnizenie jakosci (wypuszczajac gorszy produkt). Dlatego
> szczescie maja Ci co moga sobie pozwolic na produkowanie wlasnego
> jedzenia od podstaw lecz: trzeba to conajmniej lubiec, miec czas oraz
> ..... czasem wyjdzie drozej niz kupne ... ale ta *satysfakcja* :-)
>
> --
> Szanuj Siebie, Blizniego swego oraz Zielen.


Bardzo ciężko, od podstaw raczej się nie da. Można uzyskać tylko towar
lepszej jakości, o dobrym lepiej zapomnieć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2019-09-10 01:50:23

Temat: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Od: Animka <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2019-09-05 o 12:29, Trybun pisze:
> W dniu 02.09.2019 o 22:43, Animka pisze:
>> Ze
>> strony:https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywien
ie/co-jesz/ile-miesa-w-miesie-czyli-co-kryja-w-sobie
-wedliny-raport-aa-aiUJ-be8e-CYac.html?utm_source=se
.pl&utm_medium=artykuly&utm_campaign=se
>>
>>
>> Ile jest mięsa w mięsie?
>>
>> Jakość wędliny w dużym stopniu zależy od zawartości mięsa i sposobu
>> produkcji. Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego
>> kawałka mięsa (szynka, baleron, polędwica, bekon), powinno się
>> peklować w zalewie solankowo-ziołowej (albo na sucho) nawet 48 godzin,
>> w zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. Jednak zakłady,
>> które postępują w ten sposób, należą dziś do rzadkości.
>>
>> W dużych nowoczesnych przetwórniach wstrzykuje się do mięsa mieszankę
>> peklującą, przyrządzoną z wody, soli, przypraw i z dodatkiem
>> substancji, które wiążą się z wodą, zwiększając objętość i ciężar
>> wędliny. Wśród zagęstników i emulgatorów są
>>
>>     białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
>>     skrobia modyfikowana (E 1414)
>>     błonnik z bambusa
>>     guma guar
>>     karagen (E 407).
>>
>> Takiego białka jemy za dużo, nawet o tym nie wiedząc, a nie zawsze
>> jest ono obojętne dla zdrowia - u niektórych wywołuje alergie i
>> problemy żołądkowe. Inne ,,wypełniacze", w małych dawkach uznane za
>> nieszkodliwe, mogą spowodować reakcje alergiczną i podrażnić przewód
>> pokarmowy, głównie u dzieci.
>>
>>
>
> Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
> Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest "wzbogacany"
> jak mięso.

Nie widzę w sklepach i na bazarkach polskich jabłek czy gruszek. Te inne
owoce też są jakieś podejrzane, więc nie kupuję. Wolę nie jeść nią się
zatruć.
Takie dotacje ci rolnicy dostają, bogaca się, ale gdzie te polskie
produkty? Chyba Rząd im daje pieniądze po to, żeby za granice wysyłali.


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2019-09-10 01:57:32

Temat: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Od: Animka <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2019-09-08 o 18:22, Bischoop pisze:
> On 2019-09-05, Trybun <M...@j...ru> wrote:
>>
>> Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
>> Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest "wzbogacany"
>> jak mięso.
>>
>
>
> W rzeczy samej, biznes to biznes a ze jest otwarty rynek to konkurencja
> nie proznuje i kazdy o tym wie. Dzis jest zacieta walka o kase ( nie o
> klienta), dlatego nawet majacy inspiracje byc najlepszym tez pozwoli
> sobie na obnizenie jakosci (wypuszczajac gorszy produkt). Dlatego
> szczescie maja Ci co moga sobie pozwolic na produkowanie wlasnego
> jedzenia od podstaw lecz: trzeba to conajmniej lubiec, miec czas oraz
> ..... czasem wyjdzie drozej niz kupne ... ale ta *satysfakcja* :-)

Najpierw trzeba mieć sprawdzony polski świeżutki produkt. a w Warszawie
nie ma.Leży tego pełno w ladach. a wszystko stare i jakieś ulepszone
czymś o słodkim smaku (pewnie przedtem psuło się już).

Dzisiaj kupiłam właśnie taki baleron. Zjadłam plasterek (dla zabicia
smaku z rzodkiewką), nie najlepiej się po tym czuję i jutro go
wywalę.Nie mogę się przemóc, żeby coś takiego jeść.

--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2019-09-10 02:00:28

Temat: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Od: Animka <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2019-09-05 o 12:29, Trybun pisze:
> W dniu 02.09.2019 o 22:43, Animka pisze:
>> Ze
>> strony:https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywien
ie/co-jesz/ile-miesa-w-miesie-czyli-co-kryja-w-sobie
-wedliny-raport-aa-aiUJ-be8e-CYac.html?utm_source=se
.pl&utm_medium=artykuly&utm_campaign=se
>>
>>
>> Ile jest mięsa w mięsie?
>>
>> Jakość wędliny w dużym stopniu zależy od zawartości mięsa i sposobu
>> produkcji. Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego
>> kawałka mięsa (szynka, baleron, polędwica, bekon), powinno się
>> peklować w zalewie solankowo-ziołowej (albo na sucho) nawet 48 godzin,
>> w zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. Jednak zakłady,
>> które postępują w ten sposób, należą dziś do rzadkości.
>>
>> W dużych nowoczesnych przetwórniach wstrzykuje się do mięsa mieszankę
>> peklującą, przyrządzoną z wody, soli, przypraw i z dodatkiem
>> substancji, które wiążą się z wodą, zwiększając objętość i ciężar
>> wędliny. Wśród zagęstników i emulgatorów są
>>
>>     białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
>>     skrobia modyfikowana (E 1414)
>>     błonnik z bambusa
>>     guma guar
>>     karagen (E 407).
>>
>> Takiego białka jemy za dużo, nawet o tym nie wiedząc, a nie zawsze
>> jest ono obojętne dla zdrowia - u niektórych wywołuje alergie i
>> problemy żołądkowe. Inne ,,wypełniacze", w małych dawkach uznane za
>> nieszkodliwe, mogą spowodować reakcje alergiczną i podrażnić przewód
>> pokarmowy, głównie u dzieci.
>>
>>
>
> Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
> Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest "wzbogacany"
> jak mięso.

Nie widzę w sklepach i na bazarkach polskich jabłek czy gruszek. Te inne
owoce też są jakieś podejrzane, więc nie kupuję. Wolę nie jeść nią się
zatruć.
Takie dotacje ci rolnicy dostają, bogaca się, ale gdzie te polskie
produkty? Chyba Rząd im daje pieniądze po to, żeby za granice wysyłali.


--
animka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2019-09-10 14:59:01

Temat: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Od: Wiesiaczek <c...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 10.09.2019 o 02:00, Animka pisze:
> W dniu 2019-09-05 o 12:29, Trybun pisze:
>> W dniu 02.09.2019 o 22:43, Animka pisze:
>>> Ze
>>> strony:https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywien
ie/co-jesz/ile-miesa-w-miesie-czyli-co-kryja-w-sobie
-wedliny-raport-aa-aiUJ-be8e-CYac.html?utm_source=se
.pl&utm_medium=artykuly&utm_campaign=se
>>>
>>>
>>> Ile jest mięsa w mięsie?
>>>
>>> Jakość wędliny w dużym stopniu zależy od zawartości mięsa i sposobu
>>> produkcji. Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego
>>> kawałka mięsa (szynka, baleron, polędwica, bekon), powinno się
>>> peklować w zalewie solankowo-ziołowej (albo na sucho) nawet 48
>>> godzin, w zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. Jednak
>>> zakłady, które postępują w ten sposób, należą dziś do rzadkości.
>>>
>>> W dużych nowoczesnych przetwórniach wstrzykuje się do mięsa mieszankę
>>> peklującą, przyrządzoną z wody, soli, przypraw i z dodatkiem
>>> substancji, które wiążą się z wodą, zwiększając objętość i ciężar
>>> wędliny. Wśród zagęstników i emulgatorów są
>>>
>>>     białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
>>>     skrobia modyfikowana (E 1414)
>>>     błonnik z bambusa
>>>     guma guar
>>>     karagen (E 407).
>>>
>>> Takiego białka jemy za dużo, nawet o tym nie wiedząc, a nie zawsze
>>> jest ono obojętne dla zdrowia - u niektórych wywołuje alergie i
>>> problemy żołądkowe. Inne ,,wypełniacze", w małych dawkach uznane za
>>> nieszkodliwe, mogą spowodować reakcje alergiczną i podrażnić przewód
>>> pokarmowy, głównie u dzieci.
>>>
>>>
>>
>> Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
>> Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest
>> "wzbogacany" jak mięso.
>
> Nie widzę w sklepach i na bazarkach polskich jabłek czy gruszek. Te inne
> owoce też są jakieś podejrzane, więc nie kupuję. Wolę nie jeść nią się
> zatruć.
> Takie dotacje ci rolnicy dostają, bogaca się, ale gdzie te polskie
> produkty? Chyba Rząd im daje pieniądze po to, żeby za granice wysyłali.

Oni dostają kasę za to, że nic nie robią!
To pozwala na sprzedaż swoich produktów na naszym rynku podmiotom
zagranicznym, Niemcom, Francuzom i innym.
Tak działa kapitalizm :)

--
Wiesiaczek (c?????? ?? ??????, ??????)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2019-09-10 15:32:55

Temat: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .09.2019 o 14:59 Wiesiaczek <c...@v...pl> pisze:

> W dniu 10.09.2019 o 02:00, Animka pisze:
>> W dniu 2019-09-05 o 12:29, Trybun pisze:
>>> W dniu 02.09.2019 o 22:43, Animka pisze:
>>>> Ze
>>>> strony:https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywien
ie/co-jesz/ile-miesa-w-miesie-czyli-co-kryja-w-sobie
-wedliny-raport-aa-aiUJ-be8e-CYac.html?utm_source=se
.pl&utm_medium=artykuly&utm_campaign=se
>>>> Ile jest mięsa w mięsie?
>>>>
>>>> Jakość wędliny w dużym stopniu zależy od zawartości mięsa i sposobu
>>>> produkcji. Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego
>>>> kawałka mięsa (szynka, baleron, polędwica, bekon), powinno się
>>>> peklować w zalewie solankowo-ziołowej (albo na sucho) nawet 48
>>>> godzin, w zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. Jednak
>>>> zakłady, które postępują w ten sposób, należą dziś do rzadkości.
>>>>
>>>> W dużych nowoczesnych przetwórniach wstrzykuje się do mięsa mieszankę
>>>> peklującą, przyrządzoną z wody, soli, przypraw i z dodatkiem
>>>> substancji, które wiążą się z wodą, zwiększając objętość i ciężar
>>>> wędliny. Wśród zagęstników i emulgatorów są
>>>>
>>>> białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
>>>> skrobia modyfikowana (E 1414)
>>>> błonnik z bambusa
>>>> guma guar
>>>> karagen (E 407).
>>>>
>>>> Takiego białka jemy za dużo, nawet o tym nie wiedząc, a nie zawsze
>>>> jest ono obojętne dla zdrowia - u niektórych wywołuje alergie i
>>>> problemy żołądkowe. Inne ,,wypełniacze", w małych dawkach uznane za
>>>> nieszkodliwe, mogą spowodować reakcje alergiczną i podrażnić przewód
>>>> pokarmowy, głównie u dzieci.
>>>>
>>>>
>>>
>>> Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
>>> Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest
>>> "wzbogacany" jak mięso.
>> Nie widzę w sklepach i na bazarkach polskich jabłek czy gruszek. Te
>> inne owoce też są jakieś podejrzane, więc nie kupuję. Wolę nie jeść nią
>> się zatruć.
>> Takie dotacje ci rolnicy dostają, bogaca się, ale gdzie te polskie
>> produkty? Chyba Rząd im daje pieniądze po to, żeby za granice wysyłali.
>
> Oni dostają kasę za to, że nic nie robią!
> To pozwala na sprzedaż swoich produktów na naszym rynku podmiotom
> zagranicznym, Niemcom, Francuzom i innym.
> Tak działa kapitalizm :)

Nie ma tu jeszcze żadnego weganina?
Nimożebne!

--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2019-09-10 15:40:18

Temat: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .09.2019 o 15:32 Trefniś <t...@m...com> pisze:

> W dniu .09.2019 o 14:59 Wiesiaczek <c...@v...pl> pisze:
>
>> W dniu 10.09.2019 o 02:00, Animka pisze:
>>> W dniu 2019-09-05 o 12:29, Trybun pisze:

(...)

> Nie ma tu jeszcze żadnego weganina?
> Nimożebne!

Niemożebne - errata.

Produkował się tu ostatnio taki jeden, że jeść mięso to grzech :)


--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Siadło światełko w kuchence mikrofalowej Haier
Nóż
ciekawa książka
Idzie Wielkanoc
Naczynia z kamionki do kiszenia kapusty / ogórków

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Patelnia. Tak dla jaj
Ile jest mięsa w mięsie
Siadło światełko w kuchence mikrofalowej Haier
Nóż
ciekawa książka

zobacz wszyskie »