Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!goblin2!goblin1!goblin.st
u.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.
neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <qkjutr$trr$1@news.icm.edu.pl>
From: Trybun <M...@j...ru>
Date: Thu, 5 Sep 2019 12:29:09 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:60.0) Gecko/20100101
Thunderbird/60.8.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <qkjutr$trr$1@news.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
X-Antivirus: AVG (VPS 190904-8, 04.09.2019), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 36
Message-ID: <5d70e373$0$508$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 109.243.25.113
X-Trace: 1567679348 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 508 109.243.25.113:51314
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381961
Ukryj nagłówki
W dniu 02.09.2019 o 22:43, Animka pisze:
> Ze
> strony:https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywien
ie/co-jesz/ile-miesa-w-miesie-czyli-co-kryja-w-sobie
-wedliny-raport-aa-aiUJ-be8e-CYac.html?utm_source=se
.pl&utm_medium=artykuly&utm_campaign=se
>
> Ile jest mięsa w mięsie?
>
> Jakość wędliny w dużym stopniu zależy od zawartości mięsa i sposobu
> produkcji. Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego
> kawałka mięsa (szynka, baleron, polędwica, bekon), powinno się
> peklować w zalewie solankowo-ziołowej (albo na sucho) nawet 48 godzin,
> w zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. Jednak zakłady,
> które postępują w ten sposób, należą dziś do rzadkości.
>
> W dużych nowoczesnych przetwórniach wstrzykuje się do mięsa mieszankę
> peklującą, przyrządzoną z wody, soli, przypraw i z dodatkiem
> substancji, które wiążą się z wodą, zwiększając objętość i ciężar
> wędliny. Wśród zagęstników i emulgatorów są
>
> białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
> skrobia modyfikowana (E 1414)
> błonnik z bambusa
> guma guar
> karagen (E 407).
>
> Takiego białka jemy za dużo, nawet o tym nie wiedząc, a nie zawsze
> jest ono obojętne dla zdrowia - u niektórych wywołuje alergie i
> problemy żołądkowe. Inne ,,wypełniacze", w małych dawkach uznane za
> nieszkodliwe, mogą spowodować reakcje alergiczną i podrażnić przewód
> pokarmowy, głównie u dzieci.
>
>
Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest "wzbogacany"
jak mięso.
|