Data: 2019-09-05 12:29:09
Temat: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Od: Trybun <M...@j...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 02.09.2019 o 22:43, Animka pisze:
> Ze
> strony:https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywien
ie/co-jesz/ile-miesa-w-miesie-czyli-co-kryja-w-sobie
-wedliny-raport-aa-aiUJ-be8e-CYac.html?utm_source=se
.pl&utm_medium=artykuly&utm_campaign=se
>
> Ile jest mięsa w mięsie?
>
> Jakość wędliny w dużym stopniu zależy od zawartości mięsa i sposobu
> produkcji. Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego
> kawałka mięsa (szynka, baleron, polędwica, bekon), powinno się
> peklować w zalewie solankowo-ziołowej (albo na sucho) nawet 48 godzin,
> w zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. Jednak zakłady,
> które postępują w ten sposób, należą dziś do rzadkości.
>
> W dużych nowoczesnych przetwórniach wstrzykuje się do mięsa mieszankę
> peklującą, przyrządzoną z wody, soli, przypraw i z dodatkiem
> substancji, które wiążą się z wodą, zwiększając objętość i ciężar
> wędliny. Wśród zagęstników i emulgatorów są
>
> białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
> skrobia modyfikowana (E 1414)
> błonnik z bambusa
> guma guar
> karagen (E 407).
>
> Takiego białka jemy za dużo, nawet o tym nie wiedząc, a nie zawsze
> jest ono obojętne dla zdrowia - u niektórych wywołuje alergie i
> problemy żołądkowe. Inne ,,wypełniacze", w małych dawkach uznane za
> nieszkodliwe, mogą spowodować reakcje alergiczną i podrażnić przewód
> pokarmowy, głównie u dzieci.
>
>
Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest "wzbogacany"
jak mięso.
|