Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!news.albasani.net!news.mixmin.net!aioe.org!.POSTED.5yHwEU
EY8cr79mPD9iN/SA.user.gioia.aioe.org!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Date: Tue, 10 Sep 2019 15:32:55 +0200
Organization: private
Lines: 98
Message-ID: <o...@t...home>
References: <qkjutr$trr$1@news.icm.edu.pl>
<5d70e373$0$508$65785112@news.neostrada.pl>
<ql6p3l$f1r$1@news.icm.edu.pl> <ql86mk$ppu$2@gioia.aioe.org>
NNTP-Posting-Host: 5yHwEUEY8cr79mPD9iN/SA.user.gioia.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381968
Ukryj nagłówki
W dniu .09.2019 o 14:59 Wiesiaczek <c...@v...pl> pisze:
> W dniu 10.09.2019 o 02:00, Animka pisze:
>> W dniu 2019-09-05 o 12:29, Trybun pisze:
>>> W dniu 02.09.2019 o 22:43, Animka pisze:
>>>> Ze
>>>> strony:https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywien
ie/co-jesz/ile-miesa-w-miesie-czyli-co-kryja-w-sobie
-wedliny-raport-aa-aiUJ-be8e-CYac.html?utm_source=se
.pl&utm_medium=artykuly&utm_campaign=se
>>>> Ile jest mięsa w mięsie?
>>>>
>>>> Jakość wędliny w dużym stopniu zależy od zawartości mięsa i sposobu
>>>> produkcji. Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego
>>>> kawałka mięsa (szynka, baleron, polędwica, bekon), powinno się
>>>> peklować w zalewie solankowo-ziołowej (albo na sucho) nawet 48
>>>> godzin, w zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. Jednak
>>>> zakłady, które postępują w ten sposób, należą dziś do rzadkości.
>>>>
>>>> W dużych nowoczesnych przetwórniach wstrzykuje się do mięsa mieszankę
>>>> peklującą, przyrządzoną z wody, soli, przypraw i z dodatkiem
>>>> substancji, które wiążą się z wodą, zwiększając objętość i ciężar
>>>> wędliny. Wśród zagęstników i emulgatorów są
>>>>
>>>> białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
>>>> skrobia modyfikowana (E 1414)
>>>> błonnik z bambusa
>>>> guma guar
>>>> karagen (E 407).
>>>>
>>>> Takiego białka jemy za dużo, nawet o tym nie wiedząc, a nie zawsze
>>>> jest ono obojętne dla zdrowia - u niektórych wywołuje alergie i
>>>> problemy żołądkowe. Inne ,,wypełniacze", w małych dawkach uznane za
>>>> nieszkodliwe, mogą spowodować reakcje alergiczną i podrażnić przewód
>>>> pokarmowy, głównie u dzieci.
>>>>
>>>>
>>>
>>> Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
>>> Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest
>>> "wzbogacany" jak mięso.
>> Nie widzę w sklepach i na bazarkach polskich jabłek czy gruszek. Te
>> inne owoce też są jakieś podejrzane, więc nie kupuję. Wolę nie jeść nią
>> się zatruć.
>> Takie dotacje ci rolnicy dostają, bogaca się, ale gdzie te polskie
>> produkty? Chyba Rząd im daje pieniądze po to, żeby za granice wysyłali.
>
> Oni dostają kasę za to, że nic nie robią!
> To pozwala na sprzedaż swoich produktów na naszym rynku podmiotom
> zagranicznym, Niemcom, Francuzom i innym.
> Tak działa kapitalizm :)
Nie ma tu jeszcze żadnego weganina?
Nimożebne!
--
Trefniś
|