Data: 2019-09-19 04:34:04
Temat: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Od: k...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu niedziela, 15 września 2019 11:34:33 UTC+2 użytkownik Wiesiaczek napisał:
> W dniu 14.09.2019 o 21:09, Animka pisze:
> > W dniu 2019-09-14 o 10:38, Trybun pisze:
> >> W dniu 10.09.2019 o 02:00, Animka pisze:
> >>>
> >>>>>
> >>>>>
> >>>>
> >>>> Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z
> >>>> niego. Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest
> >>>> "wzbogacany" jak mięso.
> >>>
> >>> Nie widzę w sklepach i na bazarkach polskich jabłek czy gruszek. Te
> >>> inne owoce też są jakieś podejrzane, więc nie kupuję. Wolę nie jeść
> >>> nią się zatruć.
> >>> Takie dotacje ci rolnicy dostają, bogaca się, ale gdzie te polskie
> >>> produkty? Chyba Rząd im daje pieniądze po to, żeby za granice wysyłali.
> >>>
> >>>
> >>
> >> Mocno podejrzane jest również to że np. nie sposób dostać ketchupu w
> >> innym składzie niż z " modyfikowaną skrobią kukurydzianą",. Dawniej
> >> kombinowali z soją dokładając ją do praktycznie każdego wyrobu, teraz
> >> kukurydza.. Dobrze chociaż że już tego tak skrzętnie jak w przypadku
> >> soi nie ukrywają przed konsumentem.
> >
> > Nie lubię tego produktu, więc nie jem.
> > Nie możesz sobie sam takiego domowego ketchupa zrobić?
>
> A skąd weźmie skrobię kukurydzianą ? :)
Nawet w większym markecie u nas można dostać, a na przykład w Stanach
dużo łatwiej niż skrobię ziemniaczaną. To jest zagęstnik używany
również w normalnym domowym/restauracyjnym gotowaniu. Różnica jest taka,
że skrobia kukurydziana lepiej znosi długie gotowanie sosu, a za to
ziemniaczana daje bardziej przejrzyste sosy.
Pozdrawiam,
--
Karol Piotrowski
|