Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ile jest mięsa w mięsie
Date: Tue, 10 Sep 2019 01:50:23 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 47
Message-ID: <ql6ov8$kr5$1@news.icm.edu.pl>
References: <qkjutr$trr$1@news.icm.edu.pl>
<5d70e373$0$508$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-77-98.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1568073512 21349 89.65.77.98 (9 Sep 2019 23:58:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Sep 2019 23:58:32 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.9.1
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <5d70e373$0$508$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Language: pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381964
Ukryj nagłówki
W dniu 2019-09-05 o 12:29, Trybun pisze:
> W dniu 02.09.2019 o 22:43, Animka pisze:
>> Ze
>> strony:https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywien
ie/co-jesz/ile-miesa-w-miesie-czyli-co-kryja-w-sobie
-wedliny-raport-aa-aiUJ-be8e-CYac.html?utm_source=se
.pl&utm_medium=artykuly&utm_campaign=se
>>
>>
>> Ile jest mięsa w mięsie?
>>
>> Jakość wędliny w dużym stopniu zależy od zawartości mięsa i sposobu
>> produkcji. Tradycyjnie wędzonki, czyli wędliny sporządzone z jednego
>> kawałka mięsa (szynka, baleron, polędwica, bekon), powinno się
>> peklować w zalewie solankowo-ziołowej (albo na sucho) nawet 48 godzin,
>> w zależności od tego, jak duży jest kawałek mięsa. Jednak zakłady,
>> które postępują w ten sposób, należą dziś do rzadkości.
>>
>> W dużych nowoczesnych przetwórniach wstrzykuje się do mięsa mieszankę
>> peklującą, przyrządzoną z wody, soli, przypraw i z dodatkiem
>> substancji, które wiążą się z wodą, zwiększając objętość i ciężar
>> wędliny. Wśród zagęstników i emulgatorów są
>>
>> białka (sojowe, mleka, serwatkowe)
>> skrobia modyfikowana (E 1414)
>> błonnik z bambusa
>> guma guar
>> karagen (E 407).
>>
>> Takiego białka jemy za dużo, nawet o tym nie wiedząc, a nie zawsze
>> jest ono obojętne dla zdrowia - u niektórych wywołuje alergie i
>> problemy żołądkowe. Inne ,,wypełniacze", w małych dawkach uznane za
>> nieszkodliwe, mogą spowodować reakcje alergiczną i podrażnić przewód
>> pokarmowy, głównie u dzieci.
>>
>>
>
> Żeby chociaż taka polityka dotyczyła tylko mięsa i przetworów z niego.
> Tymczasem każdy, absolutnie każdy produkt żywnościowy jest "wzbogacany"
> jak mięso.
Nie widzę w sklepach i na bazarkach polskich jabłek czy gruszek. Te inne
owoce też są jakieś podejrzane, więc nie kupuję. Wolę nie jeść nią się
zatruć.
Takie dotacje ci rolnicy dostają, bogaca się, ale gdzie te polskie
produkty? Chyba Rząd im daje pieniądze po to, żeby za granice wysyłali.
--
animka
|