« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-28 22:10:15
Temat: Ile miesa w miesie - szynkaMam pytanko - ktos moze wie jak jest na prawde - ostatnio sie nasluchalem
o "rozdymaniu" szynki woda, ostatnio znalazlem w sklepie "szynke
wysokowydajna" - o co chodzi?
Pozdrawiam
--
Adrian (Sauron) Siemieniak /~//_ .. Who can destroy The Thing,
s...@r...pl / //__\ controls The Thing ... (DUNE)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-29 06:13:50
Temat: Re: Ile miesa w miesie - szynka
Adrian Siemieniak wrote:
> Mam pytanko - ktos moze wie jak jest na prawde - ostatnio sie nasluchalem
> o "rozdymaniu" szynki woda, ostatnio znalazlem w sklepie "szynke
> wysokowydajna" - o co chodzi?
>
jakiś czas temu był obszerny artykuł na ten temat w Polityce,
do którego odsyłałam grupowiczów.
Nie wiem czy akurat ta szynka, o której piszesz ma tę cechę,
ale szynki wykonywane w nowoczesnych zakładach produkcyjnych
są szprycowane wodą z jakimiś dodatkami
i w ten sposób z 1 kg mięsa otrzymują ok. 2 kg wędliny.
Podobno ten proceder spowodowany jest walką cen, coraz niższych,
ale ja sądzę, że to cecha żywności dla ubogich, która będzie się
rozwijać w różnych innych działach żywności.
Dawniej tropiono i piętnowano fałszowanie żywności,
mam wrażenie, że teraz staje się to coraz bardziej usankcjonowanym
procederem, który nazywa się na różne inne sposoby
a na etykietach wypisuje różne dyrdymały, które są chyba tylko
bajką dla łatwowiernych i głodnych dzieci.
Jednym słowem - ja osobiście unikam w domu tego typu wynalazków
wolę upiec lub udusić kawałek mięsa,
a z wędlin kupuję tylko sprawdzone na początku w małej ilości,
wykonywane przez producentów niewielkich zakładów o typowo polskim smaku
i charakterze. Troszkę już tego się pojawiło na rynku. Charakteryzują
się wysoką ceną, innym wyglądem, ale wolę mniej i pysznie
ewa
--
specjalne pozdrowienia dla hipisia!
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 06:50:13
Temat: Re: Ile miesa w miesie - szynka> Nie wiem czy akurat ta szynka, o której piszesz ma tę cechę,
> ale szynki wykonywane w nowoczesnych zakładach produkcyjnych
> są szprycowane wodą z jakimiś dodatkami
> i w ten sposób z 1 kg mięsa otrzymują ok. 2 kg wędliny.
> Podobno ten proceder spowodowany jest walką cen, coraz niższych,
> ale ja sądzę, że to cecha żywności dla ubogich, która będzie się
> rozwijać w różnych innych działach żywności.
Ktoś mi kiedyś mówił że polska norma dopuszcza chyba z kilograma mięsa 1,7
szynki ale mogę się mylić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 07:18:03
Temat: Re: Ile miesa w miesie - szynka
"Adrian Siemieniak" <s...@s...pwr.wroc.pl> wrote in message
news:akjho7$3kv$1@panorama.wcss.wroc.pl...
> Mam pytanko - ktos moze wie jak jest na prawde - ostatnio sie nasluchalem
> o "rozdymaniu" szynki woda, ostatnio znalazlem w sklepie "szynke
> wysokowydajna" - o co chodzi?
>
Wysoka wydajnosc (patrzac od strony producenta ;-) to znaczy, ze z malej
ilosci miesa wychodzi duza ilosc szynki ;-)))
Pozdrawiam,
male
PS. Jako absolutny ignorant w sprawach kuchennych chetnie Was czytam, ale
bardzo rzadko pisuje ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 07:24:26
Temat: Re: Ile miesa w miesie - szynkaWitam grupowiczów!
szynka z której cieknie woda , jest mokra na przekroju to
właśnie szynka wysokowydajna
- dziadowstwo
pozdrawiam grupowiczów
czytający sobie po cichu Tichy
----------------------------------------------------
--------
----------
. _._
||()|\| | | ( |-| (/
' /
,,krwotok jaki jest , każdy widzi każdy wie''
icq - 150944416
__@_"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 07:40:03
Temat: Re: Ile miesa w miesie - szynkaOn Thu, 29 Aug 2002 08:50:13 +0200, "Radek"
<r...@p...onet.pl> wrote:
>> Nie wiem czy akurat ta szynka, o której piszesz ma tę cechę,
>> ale szynki wykonywane w nowoczesnych zakładach produkcyjnych
>> są szprycowane wodą z jakimiś dodatkami
>> i w ten sposób z 1 kg mięsa otrzymują ok. 2 kg wędliny.
>> Podobno ten proceder spowodowany jest walką cen, coraz niższych,
>> ale ja sądzę, że to cecha żywności dla ubogich, która będzie się
>> rozwijać w różnych innych działach żywności.
>
>Ktoś mi kiedyś mówił że polska norma dopuszcza chyba z kilograma mięsa 1,7
>szynki ale mogę się mylić.
>
i to sie szynka nazywa??
Kr
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 07:59:01
Temat: Re: Ile miesa w miesie - szynkaAdrian Siemieniak wrote:
> Mam pytanko - ktos moze wie jak jest na prawde - ostatnio sie nasluchalem
> o "rozdymaniu" szynki woda, ostatnio znalazlem w sklepie "szynke
> wysokowydajna" - o co chodzi?
Do artykułu z polityki niestety się nie dokopałem (jeszcze). Polecam za to
lekturę newsweeka:
http://newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Art
ykul=9084
Pozdrowienia
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 08:55:46
Temat: Re: [OT] total - do I. Tichy'egoja też :)))
hehehe
ale nie będzie juz więcej Stasiowi nic nie opowiem , znów
wszystko poprzekręca i będą
się z człowieka nabijać...:P
pozdrawiam Tichy
--
----------------------------------------------------
--------
----------
. _._
||()|\| | | ( |-| (/
' /
,,krwotok jaki jest , każdy widzi każdy wie''
icq - 150944416
__@_"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 09:07:31
Temat: Re: Ile miesa w miesie - szynka
Użytkownik "dawnakuchnia" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3D6DBB9E.1070409@poczta.onet.pl...
> a z wędlin kupuję tylko sprawdzone na początku w małej ilości,
> wykonywane przez producentów niewielkich zakładów o typowo polskim smaku
> i charakterze. Troszkę już tego się pojawiło na rynku. Charakteryzują
> się wysoką ceną, innym wyglądem, ale wolę mniej i pysznie
Święte słowa, święte słowa!!!
Pozdrawiam :-)
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-29 10:50:02
Temat: Re: Ile miesa w miesie - szynka
Użytkownik "Janusz Czapski" <j...@p...pl> napisał w wiadomości
news:akknrf$5tq$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "dawnakuchnia" <d...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości
> news:3D6DBB9E.1070409@poczta.onet.pl...
>
> > a z wędlin kupuję tylko sprawdzone na początku w małej ilości,
> > wykonywane przez producentów niewielkich zakładów o typowo polskim smaku
> > i charakterze. Troszkę już tego się pojawiło na rynku. Charakteryzują
> > się wysoką ceną, innym wyglądem, ale wolę mniej i pysznie
ale jak odroznic te dobre od tych zlych? Czy tylko cena jest miernikiem? Z
kad mam pewnosc ze jesli zaplace wiecej to to jest dobra szynka??
A moze jakas firma produkuje tradycyjnie? Ja np lubie szynke litewska z
firmy Morliny. Kosztuje ona kolo 22-24 zl za kg. Czy taka cena gwarantuje mi
ze jem mieso a nie wode???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |