Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ile miesa w miesie - szynka
Date: Thu, 29 Aug 2002 08:13:50 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <akjho7$3kv$1@panorama.wcss.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1030601723 16606 217.97.83.169 (29 Aug 2002 06:15:23 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Aug 2002 06:15:23 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122710
Ukryj nagłówki
Adrian Siemieniak wrote:
> Mam pytanko - ktos moze wie jak jest na prawde - ostatnio sie nasluchalem
> o "rozdymaniu" szynki woda, ostatnio znalazlem w sklepie "szynke
> wysokowydajna" - o co chodzi?
>
jakiś czas temu był obszerny artykuł na ten temat w Polityce,
do którego odsyłałam grupowiczów.
Nie wiem czy akurat ta szynka, o której piszesz ma tę cechę,
ale szynki wykonywane w nowoczesnych zakładach produkcyjnych
są szprycowane wodą z jakimiś dodatkami
i w ten sposób z 1 kg mięsa otrzymują ok. 2 kg wędliny.
Podobno ten proceder spowodowany jest walką cen, coraz niższych,
ale ja sądzę, że to cecha żywności dla ubogich, która będzie się
rozwijać w różnych innych działach żywności.
Dawniej tropiono i piętnowano fałszowanie żywności,
mam wrażenie, że teraz staje się to coraz bardziej usankcjonowanym
procederem, który nazywa się na różne inne sposoby
a na etykietach wypisuje różne dyrdymały, które są chyba tylko
bajką dla łatwowiernych i głodnych dzieci.
Jednym słowem - ja osobiście unikam w domu tego typu wynalazków
wolę upiec lub udusić kawałek mięsa,
a z wędlin kupuję tylko sprawdzone na początku w małej ilości,
wykonywane przez producentów niewielkich zakładów o typowo polskim smaku
i charakterze. Troszkę już tego się pojawiło na rynku. Charakteryzują
się wysoką ceną, innym wyglądem, ale wolę mniej i pysznie
ewa
--
specjalne pozdrowienia dla hipisia!
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|