Data: 2002-08-29 06:13:50
Temat: Re: Ile miesa w miesie - szynka
Od: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Adrian Siemieniak wrote:
> Mam pytanko - ktos moze wie jak jest na prawde - ostatnio sie nasluchalem
> o "rozdymaniu" szynki woda, ostatnio znalazlem w sklepie "szynke
> wysokowydajna" - o co chodzi?
>
jakiś czas temu był obszerny artykuł na ten temat w Polityce,
do którego odsyłałam grupowiczów.
Nie wiem czy akurat ta szynka, o której piszesz ma tę cechę,
ale szynki wykonywane w nowoczesnych zakładach produkcyjnych
są szprycowane wodą z jakimiś dodatkami
i w ten sposób z 1 kg mięsa otrzymują ok. 2 kg wędliny.
Podobno ten proceder spowodowany jest walką cen, coraz niższych,
ale ja sądzę, że to cecha żywności dla ubogich, która będzie się
rozwijać w różnych innych działach żywności.
Dawniej tropiono i piętnowano fałszowanie żywności,
mam wrażenie, że teraz staje się to coraz bardziej usankcjonowanym
procederem, który nazywa się na różne inne sposoby
a na etykietach wypisuje różne dyrdymały, które są chyba tylko
bajką dla łatwowiernych i głodnych dzieci.
Jednym słowem - ja osobiście unikam w domu tego typu wynalazków
wolę upiec lub udusić kawałek mięsa,
a z wędlin kupuję tylko sprawdzone na początku w małej ilości,
wykonywane przez producentów niewielkich zakładów o typowo polskim smaku
i charakterze. Troszkę już tego się pojawiło na rynku. Charakteryzują
się wysoką ceną, innym wyglądem, ale wolę mniej i pysznie
ewa
--
specjalne pozdrowienia dla hipisia!
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|