Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Indyk z brzoskwiniami
Date: Sun, 16 Dec 2001 18:21:14 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <9vil81$74a$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1008523337 7306 213.77.149.139 (16 Dec 2001 17:22:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 16 Dec 2001 17:22:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:87859
Ukryj nagłówki
Hejeczka;-))))
Dzisiaj stworzyłam na obiad pierś indyka z brzoskwiniami. Lodówka ziała
pustkami, znalazłam tylko indyka i brzoskwinie w puszce i zrobiłam mięsko na
obiad, efekt był rewelacyjny;-))) Piękną, wielgachną pierś indyka (w
kawałku!) potraktowałam dosyć obficie solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim,
goździkami (mielonymi), imbirem i kardamonem. Wrzuciłam ptaszka na gorący
tłuszcz i zarumieniłam ze wszystkich stron. Przełożyłam do rondla, podlałam
sokiem z brzoskwiń i wpakowałam do piekarnika, pierś się piekła, co jakiś
czas polewałam ją sokiem (trzymałam w piekarniku ok 40 min), potem dolałam
wino białe, półwytrawne (reńskie) i dodałam brzoskwinie pokrojone w dużą
kostkę i znowu do piekarnika, co jakiś czas polewałam ptaszka i
gotowe;-)))))) Sos możną zagęścić, ale ja wolę rzadsze sosy;-))) DO tego
podałam ryż i kapuchę pekińską, rewelacja;-))))))))))))
Pozdrawiam serdecznie,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|