Data: 2001-12-16 17:21:14
Temat: Indyk z brzoskwiniami
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Hejeczka;-))))
Dzisiaj stworzyłam na obiad pierś indyka z brzoskwiniami. Lodówka ziała
pustkami, znalazłam tylko indyka i brzoskwinie w puszce i zrobiłam mięsko na
obiad, efekt był rewelacyjny;-))) Piękną, wielgachną pierś indyka (w
kawałku!) potraktowałam dosyć obficie solą, pieprzem, pieprzem kajeńskim,
goździkami (mielonymi), imbirem i kardamonem. Wrzuciłam ptaszka na gorący
tłuszcz i zarumieniłam ze wszystkich stron. Przełożyłam do rondla, podlałam
sokiem z brzoskwiń i wpakowałam do piekarnika, pierś się piekła, co jakiś
czas polewałam ją sokiem (trzymałam w piekarniku ok 40 min), potem dolałam
wino białe, półwytrawne (reńskie) i dodałam brzoskwinie pokrojone w dużą
kostkę i znowu do piekarnika, co jakiś czas polewałam ptaszka i
gotowe;-)))))) Sos możną zagęścić, ale ja wolę rzadsze sosy;-))) DO tego
podałam ryż i kapuchę pekińską, rewelacja;-))))))))))))
Pozdrawiam serdecznie,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|