Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.one
t.pl
From: k...@o...pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Indyk z owocami (P)
Date: 9 Jun 2003 14:05:57 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 39
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1055160357 24651 192.168.240.245 (9 Jun 2003 12:05:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Jun 2003 12:05:57 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 10.8.2.56, 213.180.130.16
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159322
Ukryj nagłówki
Może macie jakiś pomysł na coś
> > ciekawego?? Pomocy
Proponuję również mięsko na zimno - ściągam z zeszytu mamy (nie wiem skąd ona
ma ten przepis także nie krzyczeć na mnie jak to czyjś pomysł ;-))) )
PIERŚ INDYKA Z OWOCAMI (na ok. 6 porcji)
1,2 kg piersi z indyka
1 puszka ananasów
1/2 puszki brzoskwiń
1 kiwi
5 dag jasnych lub ciemnych winogron
5 wisienek koktajlowych (czerwonych)
1/2 szklanki rosołu (może być instant)
6 łyżeczek żelatyny
po 1/4 łyżeczki suszonej mięty, szałwii i bazylii
sól, pieprz
Mięso opłukać i osuszyć, natrzeć dokładnie solą, pieprzem i ziołami.
Ułożyć na blasze piekarnika, piec ok. 40 minut w temp.200 stopni C.
Osączyć na sitku ananasy i brzoskwinie, syrop zlać do drugiego naczynia.
Zmieszać pół szklanki rosołu z 6 łyżkami syropu, często polewać mięso w trakcie
pieczenia. Wyjąć gotową pieczeń z pieca i dobrze ostudzić. Przecedzić sos z
pieczenia, dopełnić wodą i syropem do 2 szklanek płynu. Zagotować, wymieszać z
rozpuszczoną żelatyną. Obrać kiwi, przekroić na pół wzdłuż, a następnie pokroić
w plasterki. Pokroić na połówki wisienki i winogrona. Pokroić ananasy na
kawałki, brzoskwinie na małe cząstki. Ułożyć pokrojonego w plastry indyka na
półmisku, udekorować 1/3 owoców. Polać lekko przestudzoną galaretą, wstawić do
lodówki do zastygnięcia. Udekorować świeżą miętą. Resztę owoców podawać do
indyka w osobnym naczyniu.
SMACZNEGO
Pozdrawiam
katioosza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|