Data: 2003-06-09 12:05:57
Temat: Indyk z owocami (P)
Od: k...@o...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Może macie jakiś pomysł na coś
> > ciekawego?? Pomocy
Proponuję również mięsko na zimno - ściągam z zeszytu mamy (nie wiem skąd ona
ma ten przepis także nie krzyczeć na mnie jak to czyjś pomysł ;-))) )
PIERŚ INDYKA Z OWOCAMI (na ok. 6 porcji)
1,2 kg piersi z indyka
1 puszka ananasów
1/2 puszki brzoskwiń
1 kiwi
5 dag jasnych lub ciemnych winogron
5 wisienek koktajlowych (czerwonych)
1/2 szklanki rosołu (może być instant)
6 łyżeczek żelatyny
po 1/4 łyżeczki suszonej mięty, szałwii i bazylii
sól, pieprz
Mięso opłukać i osuszyć, natrzeć dokładnie solą, pieprzem i ziołami.
Ułożyć na blasze piekarnika, piec ok. 40 minut w temp.200 stopni C.
Osączyć na sitku ananasy i brzoskwinie, syrop zlać do drugiego naczynia.
Zmieszać pół szklanki rosołu z 6 łyżkami syropu, często polewać mięso w trakcie
pieczenia. Wyjąć gotową pieczeń z pieca i dobrze ostudzić. Przecedzić sos z
pieczenia, dopełnić wodą i syropem do 2 szklanek płynu. Zagotować, wymieszać z
rozpuszczoną żelatyną. Obrać kiwi, przekroić na pół wzdłuż, a następnie pokroić
w plasterki. Pokroić na połówki wisienki i winogrona. Pokroić ananasy na
kawałki, brzoskwinie na małe cząstki. Ułożyć pokrojonego w plastry indyka na
półmisku, udekorować 1/3 owoców. Polać lekko przestudzoną galaretą, wstawić do
lodówki do zastygnięcia. Udekorować świeżą miętą. Resztę owoców podawać do
indyka w osobnym naczyniu.
SMACZNEGO
Pozdrawiam
katioosza
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|