Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Jak było na imprezie
Date: Mon, 25 Apr 2005 13:55:25 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 29
Message-ID: <d4ilrd$155$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pracuj.3.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1114430125 1189 217.153.174.230 (25 Apr 2005 11:55:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 25 Apr 2005 11:55:25 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: kinga.macyszyn
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:238178
Ukryj nagłówki
A raczej imprezach
Było przepysznie :)
Była sałatka z kuskusa z warzywami, małe kanapki takie na ząb z bagietki,
naleśniki z warzywami i z mięsem zapiekane z żółtym serem i szarlotka. No i
jakieś paluszki, pierniki i morze alkoholu :)
Moja przyjaciółka smaży genialne naleśniki na maślance! Jeśli ktoś nie
próbował, to polecam, rozpływają się po prostu w ustach.
Do szarlotki dodałam dużo jabłek, bo 3 kg na wielką, prostokątną blachę. Nie
starłam ani na grubych, ani na ciapę, tylko coś pośredniego.
Zaeksperymentowałam i dodałam do tego 20 dkg sparzonych rodzynków i jakieś
2/3 szklanki różowego półwytrawnego wina (to akurat było pod ręką),
zostawiłam na 10 minut i odcisnęłam z nadmiaru soku. Do tego cynamon.
Żadnego cukru. Piekłam przez kwadrans na dolnym obiegu najpierw sam kruchy
spód, potem dodałam jabłek i starłam na wierzch jeszcze kruchego ciasta, już
na grubych oczkach. I na kolejne 15-20 minut na górny obieg w temp. 180
stopni.
Jestem z efektu bardzo zadowolona :) Goście byli również :)
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
|