« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-08 16:00:51
Temat: Jak obsypać boki tortu?Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-08 16:04:41
Temat: Re: Jak obsypać boki tortu?
"Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> wrote in message
news:fbuh18$em7$1@news.onet.pl...
> Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
> ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
> nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
> do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
> lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
> jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
> nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?
Z wylotu odkurzacza...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-08 16:31:41
Temat: Re: Jak obsypać boki tortu?Alek pisze:
> Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
> ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
> nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
> do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
> lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
> jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
> nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?
Niestety, skuteczny jest tu tylko obrót tortu wkomponowany rytmicznie w
rzut poziomy farfoclami z dużą siłą F na krótkiej drodze s z
przyspieszeniem a malejącym do zera w krótkim czasie t do kwadratu,
inaczej nie pokonasz przyspieszenia ziemskiego g i siły ciężkości
ściągającej farfocle w dół szybciej, niż byś sobie tego życzył...
:-D
I zastosuj osłonę przeciwrozpryskową za tortem, jak również płaszczyznę
zbierającą pod.
Niestety, wszystko to potraktuj serio :-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-08 17:02:05
Temat: Re: Jak obsypać boki tortu?Alek wrote:
> Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
> ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
> nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
> do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
> lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
> jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
> nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?
>
Dosc trudno to opisac. Tort stoi na talerzu lub podstawce o tej samej
srednicy, co tort, talerz stoi na powierzchni wylozonej pergaminem.
Talerz z tortem jest ustawiony na wieczku do sloika, zeby latwo nim
krecic. Boki tortu sa umazane kremem. W miseczce masz sporo okruchow.
Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie
nie dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.
Wiekszosc okruchow spadnie na pergamin, czesc sie przyklei. Robisz to
kilka razy, przesypujac okruchy z pergaminu do miseczki, az masz caly
tort naokolo rowno osypany. Mozesz w ten sposob kontrolowac, jak wysoko
boki chcesz miec osypane. Potem oczysc pedzelkiem brzeg talerza na
ktorym stoi tort, z kremu wycisnij wzorek naokolo w miejscu, gdzie
okruchy sie koncza. I juz.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-08 17:32:28
Temat: Re: Jak obsypać boki tortu?Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał
>
> Dosc trudno to opisac. Tort stoi na talerzu lub podstawce o tej samej
> srednicy, co tort, talerz stoi na powierzchni wylozonej pergaminem.
> Talerz z tortem jest ustawiony na wieczku do sloika, zeby latwo nim
> krecic. Boki tortu sa umazane kremem. W miseczce masz sporo okruchow.
> Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie
> nie dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.
> Wiekszosc okruchow spadnie na pergamin, czesc sie przyklei. Robisz to
> kilka razy, przesypujac okruchy z pergaminu do miseczki, az masz caly
> tort naokolo rowno osypany. Mozesz w ten sposob kontrolowac, jak wysoko
> boki chcesz miec osypane. Potem oczysc pedzelkiem brzeg talerza na
> ktorym stoi tort, z kremu wycisnij wzorek naokolo w miejscu, gdzie
> okruchy sie koncza. I juz.
Dzięki za opis. Jednak wygląda mi to na czynność dość skomplikowaną
manualnie. Będę musiał poćwiczyć.
A jak w przypadku posypki która nie jest taka lekka i puszysta jak
okruchy, np. krokant? Jak będę przechylał dłoń żeby to przytulić do
tortu to mi się to wysypie z ręki nim dotrze do kremu?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-08 17:55:30
Temat: Re: Jak obsypać boki tortu?Alek pisze:
> Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał
>> Dosc trudno to opisac. Tort stoi na talerzu lub podstawce o tej samej
>> srednicy, co tort, talerz stoi na powierzchni wylozonej pergaminem.
>> Talerz z tortem jest ustawiony na wieczku do sloika, zeby latwo nim
>> krecic. Boki tortu sa umazane kremem. W miseczce masz sporo okruchow.
>> Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie
>> nie dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.
>> Wiekszosc okruchow spadnie na pergamin, czesc sie przyklei. Robisz to
>> kilka razy, przesypujac okruchy z pergaminu do miseczki, az masz caly
>> tort naokolo rowno osypany. Mozesz w ten sposob kontrolowac, jak wysoko
>> boki chcesz miec osypane. Potem oczysc pedzelkiem brzeg talerza na
>> ktorym stoi tort, z kremu wycisnij wzorek naokolo w miejscu, gdzie
>> okruchy sie koncza. I juz.
>
> Dzięki za opis. Jednak wygląda mi to na czynność dość skomplikowaną
> manualnie. Będę musiał poćwiczyć.
> A jak w przypadku posypki która nie jest taka lekka i puszysta jak
> okruchy, np. krokant? Jak będę przechylał dłoń żeby to przytulić do
> tortu to mi się to wysypie z ręki nim dotrze do kremu?
>
>
Przecież mówilam, że rzutem poziomym - żadne tam dotykanie.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-08 18:59:15
Temat: Re: Jak obsypać boki tortu?Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał w
wiadomości news:13e5lcfi3u60a94@corp.supernews.com...
> Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie nie
> dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.
Nigdy na to nie wpadłam. Moja Babcia zawsze obsypywała tort orzechowy
zmielonymi orzechami rzucając je, ale chodziło jej o obsypanie całego tortu.
Muszę wypróbować następnym razem, kiedy bedę piekła ten tort. Orzechy są
lekkie, więc powinny łatwo się przykleić do boków zanim spadną z ręki.
Dzięki za pomysł :-)
Pozdrawiam
Barbara i Marysia - pieczemy dziś eksperymentalnie "chlebek turecki"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-08 19:31:28
Temat: Re: Jak obsypać boki tortu?
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fbuo37$loq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Alek pisze:
> > Użytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisał
> >> Dosc trudno to opisac. Tort stoi na talerzu lub podstawce o tej samej
> >> srednicy, co tort, talerz stoi na powierzchni wylozonej pergaminem.
> >> Talerz z tortem jest ustawiony na wieczku do sloika, zeby latwo nim
> >> krecic. Boki tortu sa umazane kremem. W miseczce masz sporo okruchow.
> >> Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie
> >> nie dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.
> >> Wiekszosc okruchow spadnie na pergamin, czesc sie przyklei. Robisz to
> >> kilka razy, przesypujac okruchy z pergaminu do miseczki, az masz caly
> >> tort naokolo rowno osypany. Mozesz w ten sposob kontrolowac, jak wysoko
> >> boki chcesz miec osypane. Potem oczysc pedzelkiem brzeg talerza na
> >> ktorym stoi tort, z kremu wycisnij wzorek naokolo w miejscu, gdzie
> >> okruchy sie koncza. I juz.
> >
> > Dzięki za opis. Jednak wygląda mi to na czynność dość skomplikowaną
> > manualnie. Będę musiał poćwiczyć.
> > A jak w przypadku posypki która nie jest taka lekka i puszysta jak
> > okruchy, np. krokant? Jak będę przechylał dłoń żeby to przytulić do
> > tortu to mi się to wysypie z ręki nim dotrze do kremu?
> >
> >
> Przecież mówilam, że rzutem poziomym - żadne tam dotykanie.
Kiedy kobiety lubią dotykanie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-08 21:10:19
Temat: Re: Jak obsypać boki tortu?Panslavista pisze:
> Kiedy kobiety lubią dotykanie...
...tortu? - tak, owszem, a potem paluszki oblizywać :-D
Tylko bez skojarzeń, tylko bez skojarzeń proszę!
:-P
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-09-08 21:55:57
Temat: Re: Jak obsypać boki tortu?
Użytkownik "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> napisał w
wiadomości news:fbuh18$em7$1@news.onet.pl...
> Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
> ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi?
Ja to zazwyczaj robię tak: biorę zwykły noż (nie za duży), nabieram trochę
kruszynek i delikatnie "obkładam" obsypką tort. Prosto i skutecznie :)
pozdrawiam,
P.Iwo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |