Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newshu
b.sdsu.edu!sn-xt-sjc-02!sn-xt-sjc-11!sn-xt-sjc-08!sn-xt-sjc-09!sn-post-sjc-01!s
upernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak obsypać boki tortu?
Date: Sat, 08 Sep 2007 10:02:05 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <fbuh18$em7$1@news.onet.pl>
In-Reply-To: <fbuh18$em7$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 25
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301502
Ukryj nagłówki
Alek wrote:
> Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
> ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
> nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
> do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
> lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
> jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
> nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?
>
Dosc trudno to opisac. Tort stoi na talerzu lub podstawce o tej samej
srednicy, co tort, talerz stoi na powierzchni wylozonej pergaminem.
Talerz z tortem jest ustawiony na wieczku do sloika, zeby latwo nim
krecic. Boki tortu sa umazane kremem. W miseczce masz sporo okruchow.
Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie
nie dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.
Wiekszosc okruchow spadnie na pergamin, czesc sie przyklei. Robisz to
kilka razy, przesypujac okruchy z pergaminu do miseczki, az masz caly
tort naokolo rowno osypany. Mozesz w ten sposob kontrolowac, jak wysoko
boki chcesz miec osypane. Potem oczysc pedzelkiem brzeg talerza na
ktorym stoi tort, z kremu wycisnij wzorek naokolo w miejscu, gdzie
okruchy sie koncza. I juz.
MB
|