Data: 2007-09-08 17:02:05
Temat: Re: Jak obsypać boki tortu?
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Alek wrote:
> Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
> ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
> nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
> do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
> lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
> jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
> nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?
>
Dosc trudno to opisac. Tort stoi na talerzu lub podstawce o tej samej
srednicy, co tort, talerz stoi na powierzchni wylozonej pergaminem.
Talerz z tortem jest ustawiony na wieczku do sloika, zeby latwo nim
krecic. Boki tortu sa umazane kremem. W miseczce masz sporo okruchow.
Nabierasz pelna dlon okruchow i przykladasz ja do boku tortu, prawie
nie dotykajac, a druga reka krecisz talerz umieszczony na wieczku.
Wiekszosc okruchow spadnie na pergamin, czesc sie przyklei. Robisz to
kilka razy, przesypujac okruchy z pergaminu do miseczki, az masz caly
tort naokolo rowno osypany. Mozesz w ten sposob kontrolowac, jak wysoko
boki chcesz miec osypane. Potem oczysc pedzelkiem brzeg talerza na
ktorym stoi tort, z kremu wycisnij wzorek naokolo w miejscu, gdzie
okruchy sie koncza. I juz.
MB
|