Data: 2007-09-09 08:38:18
Temat: Re: Jak obsypać boki tortu?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fc0b7h$rov$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> wrote in message
> > news:fbuh18$em7$1@news.onet.pl...
> >> Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
> >> ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
> >> nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
> >> do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
> >> lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
> >> jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
> >> nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?
> >
> > Trzeba poczekać z dekoracją aż warstwy się zwiążą i schłodzić w
> > chłodziarce - wtedy będzie można bezpiecznie po pokryciu boków kremem,
czy
> > inną masą przechylić tort i posypywać bez problemu.
> >
> >
> >
> Tylko że się nie lepi już wtedy... i trzeba przyciskać farfocle, a to
> jest żmudne i trudne.
Nie doczytałaś - po związaniu warst poziomych - boki smaruje się na gotowym
i z miejsca obsypuje - nachylenie 15° jest bezpieczne i wystarczy. Tego
problemu nie ma, gdy tort jest jednorodny np makowy (mak dodany do ciasta, a
nie jako masa)...
|