Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak obsypać boki tortu?
Date: Sun, 9 Sep 2007 10:38:18 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <fc0bni$im$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fbuh18$em7$1@news.onet.pl> <fbv8s3$j74$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fc0b7h$rov$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abch197.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1189327410 598 83.6.223.197 (9 Sep 2007 08:43:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 9 Sep 2007 08:43:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000773-3, 2007-09-08), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:301533
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fc0b7h$rov$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl> wrote in message
> > news:fbuh18$em7$1@news.onet.pl...
> >> Boki tortu po posmarowaniu kremem zwykle są obsypywane okruszkami
> >> ciasta lub innymi paprochami. Jak to się robi? Tortu obrócić o 90°
> >> nie mogę bo się rozjedzie, więc pewnie trzeba te farfocle zmusić
> >> do lotu poziomego i to z energią wystarczającą do wbicia się tych
> >> lekkich drobin w wartswę kremu ale jak? Dodatkowym utrudnieniem
> >> jest to, że chcemy obsypać tylko boki zaś górnej płaszcztzny tortu
> >> nie chcemy tym pobrudzić. Pomożecie?
> >
> > Trzeba poczekać z dekoracją aż warstwy się zwiążą i schłodzić w
> > chłodziarce - wtedy będzie można bezpiecznie po pokryciu boków kremem,
czy
> > inną masą przechylić tort i posypywać bez problemu.
> >
> >
> >
> Tylko że się nie lepi już wtedy... i trzeba przyciskać farfocle, a to
> jest żmudne i trudne.
Nie doczytałaś - po związaniu warst poziomych - boki smaruje się na gotowym
i z miejsca obsypuje - nachylenie 15° jest bezpieczne i wystarczy. Tego
problemu nie ma, gdy tort jest jednorodny np makowy (mak dodany do ciasta, a
nie jako masa)...
|