Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-07-16 07:39:56

Temat: Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?
Od: "topek " <t...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
rok temu robilem pozegnanie w starej firmi i zrobilem 2 blachy tiramisu. Kilka
osob mialo salmonelle :-/
Pytam, bo znow chce zrobic tiramisu, jak potraktowac jajka, zeby nie bylo
salmonelli? ;)

Jakos wrzatkiem spazyc, wrzucic na chwile do goracej wody, umyc?

Nie mam pojecia.

BTW: salmonella jest w jajku czy na skorupce?


topek -> jak zawsze pozdrawiajacy

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-07-16 08:44:58

Temat: Re: Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?
Od: Romer <f...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jakos wrzatkiem spazyc, wrzucic na chwile do goracej wody, umyc?

Umyć a następnie zanurzyć na ok 10 s. w gotującym się wrzątku.
Skuteczne są też naświetlarki ale to już w gastronomi i przemyśle.

> BTW: salmonella jest w jajku czy na skorupce?

Istnieją dowody ze 'salmonella' jest także w jajku a nie tylko na
skorupce.

Pozdrawoam,
Romer

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-07-16 12:17:05

Temat: Re: Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

topek napisał(a):

> BTW: salmonella jest w jajku czy na skorupce?

Są różne odmiany salmonelli - niektóre występują na skorupce, a niektóre
w żółktu - i te ostatnie są podobno najczęstsze. Ja bym ubijała te
żółtka na parze, chociaż to pewnie i tak za niska temperatura żeby
zniszczyć salmonellę. Najlepiej kupić jaja z pewnego źródła.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-07-16 12:31:42

Temat: Re: Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:f7fnla$qbg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> topek napisał(a):
>
> > BTW: salmonella jest w jajku czy na skorupce?
>
> Są różne odmiany salmonelli - niektóre występują na skorupce, a niektóre
> w żółktu - i te ostatnie są podobno najczęstsze. Ja bym ubijała te
> żółtka na parze, chociaż to pewnie i tak za niska temperatura żeby
> zniszczyć salmonellę. Najlepiej kupić jaja z pewnego źródła.
>
> Pozdrawiam
> Ewa

Zazwyczaj są na skorupce - salmonella jest wrażliwa na temperaturę -
wystarczy jajka na sitku na moment zanurzyć we wrzątku i szybko schłodzić -
będą nadal surowe - do zastosowania w czymkolwiek, np. do tatara.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-07-16 18:07:19

Temat: Re: Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista napisał(a):

> Zazwyczaj są na skorupce - salmonella jest wrażliwa na temperaturę -
> wystarczy jajka na sitku na moment zanurzyć we wrzątku i szybko schłodzić -
> będą nadal surowe - do zastosowania w czymkolwiek, np. do tatara.
>
>

Może sobie najpierw co nieco poczytaj, zanim zaczniesz kogoś poprawiać?

Jeśli kura jest zarażona salmonellą przed zniesieniem jaja, to bakterie
s. znajdują się także w żółtku. A takich kur jest wiele, co można
wyczytać w różnych raportach. Salmonella ginie w temp. 60-65 st. - nigdy
nie sprawdzałam, ale może da się podgrzać na parze żółtko do tej
temperatury nie powodując jego ścięcia?

A to pierwsze z brzegu linki, warto poczytać i nie szerzyć więcej bredni
o tym, że salmonella jest tylko na skorupce:

http://www.food-info.net/pl/qa/qa-saf46.htm
http://archiwum.wiz.pl/1999/99072900.asp


Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-07-16 19:25:02

Temat: Re: Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:f7gcdf$6mm$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
> > Zazwyczaj są na skorupce - salmonella jest wrażliwa na temperaturę -
> > wystarczy jajka na sitku na moment zanurzyć we wrzątku i szybko
schłodzić -
> > będą nadal surowe - do zastosowania w czymkolwiek, np. do tatara.
> >
> >
>
> Może sobie najpierw co nieco poczytaj, zanim zaczniesz kogoś poprawiać?
>
> Jeśli kura jest zarażona salmonellą przed zniesieniem jaja, to bakterie
> s. znajdują się także w żółtku. A takich kur jest wiele, co można
> wyczytać w różnych raportach. Salmonella ginie w temp. 60-65 st. - nigdy
> nie sprawdzałam, ale może da się podgrzać na parze żółtko do tej
> temperatury nie powodując jego ścięcia?
>
> A to pierwsze z brzegu linki, warto poczytać i nie szerzyć więcej bredni
> o tym, że salmonella jest tylko na skorupce:
>
> http://www.food-info.net/pl/qa/qa-saf46.htm
> http://archiwum.wiz.pl/1999/99072900.asp
>
>
> Pozdrawiam
> Ewa

Fakt, chorowałem na salmonellozę - kupiłem żołądki kurze... Ale nie od
jajek. Nigdy. Zawsze wącham - zarażone inaczej pachną. Może dlatego, że kury
w gospodarstwach często mają - a na fermach są brakowane - szczepione -
hodowca nie może sobie pozwolić na straty - gdyby mu stado wybito...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Tabela potraw
CHLEB AUTOMATYCZNY...
Rzodkiewka japonska
jagodzianki?:)
prawdziwki i kurki - co na poczatek?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »