Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?
Date: Mon, 16 Jul 2007 21:25:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <f7ggo4$q5$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f7f7cc$mjr$1@inews.gazeta.pl> <f7fnla$qbg$1@atlantis.news.tpi.pl>
<f7fooh$a1r$1@nemesis.news.tpi.pl> <f7gcdf$6mm$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbg208.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1184613961 837 83.6.196.208 (16 Jul 2007 19:26:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Jul 2007 19:26:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000757-2, 2007-07-16), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298888
Ukryj nagłówki
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:f7gcdf$6mm$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>
> > Zazwyczaj są na skorupce - salmonella jest wrażliwa na temperaturę -
> > wystarczy jajka na sitku na moment zanurzyć we wrzątku i szybko
schłodzić -
> > będą nadal surowe - do zastosowania w czymkolwiek, np. do tatara.
> >
> >
>
> Może sobie najpierw co nieco poczytaj, zanim zaczniesz kogoś poprawiać?
>
> Jeśli kura jest zarażona salmonellą przed zniesieniem jaja, to bakterie
> s. znajdują się także w żółtku. A takich kur jest wiele, co można
> wyczytać w różnych raportach. Salmonella ginie w temp. 60-65 st. - nigdy
> nie sprawdzałam, ale może da się podgrzać na parze żółtko do tej
> temperatury nie powodując jego ścięcia?
>
> A to pierwsze z brzegu linki, warto poczytać i nie szerzyć więcej bredni
> o tym, że salmonella jest tylko na skorupce:
>
> http://www.food-info.net/pl/qa/qa-saf46.htm
> http://archiwum.wiz.pl/1999/99072900.asp
>
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Fakt, chorowałem na salmonellozę - kupiłem żołądki kurze... Ale nie od
jajek. Nigdy. Zawsze wącham - zarażone inaczej pachną. Może dlatego, że kury
w gospodarstwach często mają - a na fermach są brakowane - szczepione -
hodowca nie może sobie pozwolić na straty - gdyby mu stado wybito...
|