Data: 2007-07-16 18:07:19
Temat: Re: Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista napisał(a):
> Zazwyczaj są na skorupce - salmonella jest wrażliwa na temperaturę -
> wystarczy jajka na sitku na moment zanurzyć we wrzątku i szybko schłodzić -
> będą nadal surowe - do zastosowania w czymkolwiek, np. do tatara.
>
>
Może sobie najpierw co nieco poczytaj, zanim zaczniesz kogoś poprawiać?
Jeśli kura jest zarażona salmonellą przed zniesieniem jaja, to bakterie
s. znajdują się także w żółtku. A takich kur jest wiele, co można
wyczytać w różnych raportach. Salmonella ginie w temp. 60-65 st. - nigdy
nie sprawdzałam, ale może da się podgrzać na parze żółtko do tej
temperatury nie powodując jego ścięcia?
A to pierwsze z brzegu linki, warto poczytać i nie szerzyć więcej bredni
o tym, że salmonella jest tylko na skorupce:
http://www.food-info.net/pl/qa/qa-saf46.htm
http://archiwum.wiz.pl/1999/99072900.asp
Pozdrawiam
Ewa
|