Data: 2007-07-16 12:31:42
Temat: Re: Jak potraktowac jajka zeby zminimalizowac ryzyko salmonelli?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:f7fnla$qbg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> topek napisał(a):
>
> > BTW: salmonella jest w jajku czy na skorupce?
>
> Są różne odmiany salmonelli - niektóre występują na skorupce, a niektóre
> w żółktu - i te ostatnie są podobno najczęstsze. Ja bym ubijała te
> żółtka na parze, chociaż to pewnie i tak za niska temperatura żeby
> zniszczyć salmonellę. Najlepiej kupić jaja z pewnego źródła.
>
> Pozdrawiam
> Ewa
Zazwyczaj są na skorupce - salmonella jest wrażliwa na temperaturę -
wystarczy jajka na sitku na moment zanurzyć we wrzątku i szybko schłodzić -
będą nadal surowe - do zastosowania w czymkolwiek, np. do tatara.
|