« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-02 12:44:54
Temat: Jak zrobic pyszne buraczki do obiadu ?POMOCY!Witam,
Pytanie takie jak w temacie , moja rodzina uwielbia buraczki gotowane do
obiadu , niestety doprawione przezemnie sa nie za dobre . Jak Wy je
przyrzadzacie ?
Pozdrawiam
AGNIESZKA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-02 12:56:53
Temat: Re: Jak zrobic pyszne buraczki do obiadu ?POMOCY!
Użytkownik "Agnieszka Gabrys" <j...@s...org> napisał w wiadomości
news:ctqi5q$jcu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Pytanie takie jak w temacie , moja rodzina uwielbia buraczki gotowane do
> obiadu , niestety doprawione przezemnie sa nie za dobre . Jak Wy je
> przyrzadzacie ?
1) Ugotować buraczki w wodzie z dodatkiem octu, liści laurowych i ziela
angielskiego. Koniecznie w mundurkach.
2) Obrać cebule i marchewkę. Marchewkę zetrzeć, cebulę poszatkować.
3) Gdy buraki sa juz dość miekkie, odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce.
4) Wszystkie składniki zmieszać, doprawić solą i pieprzem i jeśli surówka
jest za mało octowa, dodać trochę octu. Można także dodać odrobinę chrzanu.
5) Podać ;)
Pozdrawiam
MW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 13:11:53
Temat: Re: Jak zrobic pyszne buraczki do obiadu ?POMOCY!Ugotować, obrać, zetrzeć na grubym tarku. Dodać olej, smażyć kilka minut
(chodzi o podgrzanie), doddać śmietany/octu/soli/pieprzu do smaku.
Smacznego
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 13:12:35
Temat: Re: Jak zrobic pyszne buraczki do obiadu ?POMOCY!
Użytkownik "wolim" <w...@i...pl> napisał w wiadomości
news:ctqioj$94e$1@korweta.task.gda.pl...
> 1) Ugotować buraczki w wodzie z dodatkiem octu, liści laurowych i ziela
> angielskiego. Koniecznie w mundurkach.
[...]
Ja robie w zasadzie podobnie, ale przyprawiam cytryną i cukrem, potem
odstawiam na troszkę - są wtedy bardziej soczyste.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 13:32:32
Temat: Re: Jak zrobic pyszne buraczki do obiadu ?POMOCY!
1) Gotuję w mundurkach z dodatkiem soli, cukru i kminku
Po ostudzeniu trę na tarce. Ponownie podgrzewam z dodatkiem kwasku
cytrynowego, doprawiając odpowiednio do smaku pieprzem (niewiele), cukrem,
kminkiem. Na końcu dodaję kulkę masła roztartego z masłem i pdgrzewam do
zagotowania.
2) początek - j.w.
Do utartych buraczków dodaję tarte kwaśne jabłka, doprawiam podobnie.
Zamiennie czasem doprawiam papryką ostrą zmieszaną z łagodną.
Jeśli mam ochotę na buraczki gotowane na zimno, do przygotowanych jednym z ww.
sposobów dodaję np. musztardę francuską, musztardę miodową lub chrzan.
Gośka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 13:55:13
Temat: Re: Jak zrobic pyszne buraczki do obiadu ?POMOCY!
Użytkownik "Agnieszka Gabrys" <j...@s...org> napisał w wiadomości
news:ctqi5q$jcu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Pytanie takie jak w temacie , moja rodzina uwielbia buraczki gotowane do
> obiadu , niestety doprawione przezemnie sa nie za dobre . Jak Wy je
> przyrzadzacie ?
> Pozdrawiam
> AGNIESZKA
>
Ano na pobliskim targu są dostepne
uparowane buraki..jak rano sie pójdzie to ciepłe jeszcze...
wystarczy obrac zetrzeć na tarce...
a potem na patelni rozgrzać tłuszcz..olej a moze smalec tez byc..
w to łyzka maki..znaczy sie zasmażka...
i jak sie rozprowadzi tak że grudek niema to wtedy
dodaje sie starte buraki i miesza...
potem wystarczy posolic i polac octem lub sokiem z cytryny tak do smaku
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 14:19:05
Temat: Re: Jak zrobic pyszne buraczki do obiadu ?POMOCY!
Użytkownik "Agnieszka Gabrys" <j...@s...org> napisał w wiadomości
news:ctqi5q$jcu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Pytanie takie jak w temacie , moja rodzina uwielbia buraczki gotowane do
> obiadu , niestety doprawione przezemnie sa nie za dobre . Jak Wy je
> przyrzadzacie ?
> Pozdrawiam
> AGNIESZKA
>
Najprościej, najzdrowiej i najsmaczniej - ugotować buraki do miękkości,
obrać, zetrzeć, dodać soli, pieprzu, łyżkę masła, trochę mleka i ewentualnie
granulowanego czosnku.
pychota
gagatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 15:19:29
Temat: Re: Jak zrobic pyszne buraczki do obiadu ?POMOCY!
"Agnieszka Gabrys" wrote
> Pytanie takie jak w temacie , moja rodzina uwielbia buraczki gotowane do
> obiadu , niestety doprawione przezemnie sa nie za dobre . Jak Wy je
> przyrzadzacie ?
Do ugotowanych i startych buraków dodaję coś w rodzju zasmażki: łyżkę mąki
prażę na patelni (trzeba uważać, żeby się nie przypaliła), zdejmuję z ognia,
dodaję tyle oliwy, żeby wchłonęła mąkę, mieszam, dodaję wrzątek, mieszam,
żeby ni było grudek, stawiam znowu na ogień i zagotowuję (3 min). Buraczki
przyprawiam jeszcze odrobiną pieprzu ziołowego i solą. Ewentualnie kwaskiem
cytrynowym.
Małgośka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 20:05:05
Temat: Re: Jak zrobic pyszne buraczki do obiadu ?POMOCY!Witam,
A ja do startych gotowanych buraczków dodaję starte jabłko, a na spód do
podgrzania trochę masła.
Pozdrawiam
Aśka z Radomia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-02 20:37:25
Temat: Re: Jak zrobic pyszne buraczki do obiadu ?POMOCY!
Użytkownik "Agnieszka Gabrys" <j...@s...org> napisał w wiadomości
news:ctqi5q$jcu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Pytanie takie jak w temacie , moja rodzina uwielbia buraczki gotowane do
> obiadu , niestety doprawione przezemnie sa nie za dobre . Jak Wy je
> przyrzadzacie ?
> Pozdrawiam
> AGNIESZKA
>
Buraki nieobrane gotuję w wodzie bez soli. Ale buraki muszą być dobrego
gatunku. Studzę, obieram, ścieram na tarce. Solę, zakwaszam troszkę (sokiem
z cytryny) i ew. trochę słodzę, jak buraki są bylejakie i nie słodkie same z
siebie. Śmietanę mieszam z maką, dodaje do buraczków, zagotowuję. A
proporcje są mniej więcej takie: na pół kilo buraczków ok. 150 ml śmietany i
łyżka z małym czubkiem maki (no, powiedzmy dwie płaskie). Przyprawy - do
smaku.
A moja teściowa robiła podobnie, ale zamiast śmietany dawała przetopioną
słoninkę wraz ze skwarkami - na tym zasmazka. No, o, tego, no, co kto lubi,
ale dla mnie te rozmiekłe i słodkawe skwary były nie do przełknięcia
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |