Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "batory" <b...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobic pyszne buraczki do obiadu ?POMOCY!
Date: Wed, 2 Feb 2005 21:37:25 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <ctrdf5$bif$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <ctqi5q$jcu$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cmz196.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1107376421 11855 83.31.153.196 (2 Feb 2005 20:33:41
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Feb 2005 20:33:41 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230219
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Agnieszka Gabrys" <j...@s...org> napisał w wiadomości
news:ctqi5q$jcu$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
> Pytanie takie jak w temacie , moja rodzina uwielbia buraczki gotowane do
> obiadu , niestety doprawione przezemnie sa nie za dobre . Jak Wy je
> przyrzadzacie ?
> Pozdrawiam
> AGNIESZKA
>
Buraki nieobrane gotuję w wodzie bez soli. Ale buraki muszą być dobrego
gatunku. Studzę, obieram, ścieram na tarce. Solę, zakwaszam troszkę (sokiem
z cytryny) i ew. trochę słodzę, jak buraki są bylejakie i nie słodkie same z
siebie. Śmietanę mieszam z maką, dodaje do buraczków, zagotowuję. A
proporcje są mniej więcej takie: na pół kilo buraczków ok. 150 ml śmietany i
łyżka z małym czubkiem maki (no, powiedzmy dwie płaskie). Przyprawy - do
smaku.
A moja teściowa robiła podobnie, ale zamiast śmietany dawała przetopioną
słoninkę wraz ze skwarkami - na tym zasmazka. No, o, tego, no, co kto lubi,
ale dla mnie te rozmiekłe i słodkawe skwary były nie do przełknięcia
Pozdrawiam - Agnieszka
|