Data: 2010-08-04 15:57:05
Temat: KAPUSTKA...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
... MŁODA OCZYWIŚCIE !!!
Potrzebna słuszna główka młodej białej kapusty i stosowny do niej
garnek. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, obmyć wodą i poszatkować w
ulubiony sposób. Wrzucić do garnka, zalać wodą ale nie za dużo, gdyż podczas
gotowania sieczka opadnie, dodajemy przyprawy: liscie laurowe, ziele
angielskie, czarny pieprz ziarnem w stosownych ilościach. dodajemy cebulę
poszatkowaną.
Gotujemy bez przykrycia!!!
Osobno kroimy w kostkę słuszny kawał słoniny, razem ze skórą, jak kto
ma. Wrzucamy na patelnię i gdy się skwarki zrumienią dodajemy cebulę
pociętką w kostkę, po chwili gdy cebula zaczyna się rumienić dosypujemy 3 -
4 łyżki mąki pszennej i zrumieniamy. Przelewamy zasmażkę do kapusty.
Mieszamy i zagotowujemy. Zakwaszamy kapustę octem do smaku. Podajemy do
chleba, ziemniaków.
Opcje - można dodać koperek siekany i przyprawę do zup w płynie...
|