Data: 2010-08-04 18:37:22
Temat: Re: KAPUSTKA...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 4 Aug 2010 17:57:05 +0200, Panslavista napisał(a):
Moja:
> ... MŁODA OCZYWIŚCIE !!!
>
> Potrzebna słuszna główka młodej białej kapusty
Oraz duża cebula lub dwie średnie, pieprz, sól.
> i stosowny do niej
> garnek.
Najlepiej głęboki rondel o grubym!!! dnie.
Kapustę posiekać w kwadraty o boku ok. 3 cm, cebulę takoż - obie włożyć na
rozgrzany olej (oleju tylko tyle, aby dno rondla było zakryte), posypać
solą, przykryć, podsmażać pod przykryciem często mieszajac łopatką, aby
kapusta nie przywarła. Kiedy się zeszkli, wsypać pieprz (sporo), podlać
małą ilością wody (kilka łyżek) i dusić pod przykryciem do miękkości,
podlewając kilkakrotnie tą samą ilością wody i mieszając. Kiedy wszystko
już dosyć miękkie ale jędrne, odkryć garnek i podsmażać kapustę do lekkiego
zezłocenia. Pyszna jarzynka.
|