Data: 2004-07-23 11:31:49
Temat: Kiszone grzyby - było:Re: zapomniałam pieprzu
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Jerzy Kozłowski napisał:
>>Ło rany, zdecyduj sie kiszone=solone czy marynowane=z octem, bo na pewno
>>nie tak kiszone jak ogórki (chyba, że małosolne czyli tylko w soli).
> chodzilo o grzyby mieszane, roznorakie...
> byly kiszone
> jesli nie jak ogorki to jak?
Zwariować z Wami można :)
Grzyby kisimy na zimno lub gorąco. Do kiszenia na zimno nadają się takie
grzyby jak rydze, surojadki, na gorąco: borowiki, koźlarze, maslaki...
Więc jakie chcesz grzyby ukisić?
tu ci daje przykładowy sposób na mz najlepsze, czyli rydze:
Oczyszczone rydze bez trzonów parzymy wrzątkiem (niech zostaną w wodzie
15 minut), obmywamy zimna wodą i dobrze osączamy. Gdy obeschną układamy
w naczyniu warstwami, kapeluszami do góry, przesypując solą, szatkowaną
cebulą, dodajemy pieprz i liśc bobkowy (niejeden, oczywiście).
Na 1 kg rydzów bierszemy 2-3 dag soli, sporą cebulę, kilka ziaren
pieprzu i kilka listków.
Po zapełnieniu naczynia przyciskamy denkiem, obciążamy czymś. Po kilku
dniach rydze się uleżą (mniej ich zobaczysz) - dodajemy świezych. Mają
byc przykryte płynem. Na kilka tygodni wynosisz do piwnicy, po czym -
smacznego.
--
pa, BasiaBjk, co jedzie na grzyby, pzdr. Dla Zenita i wszystkich
|