Data: 2003-09-02 15:15:48
Temat: Kluski ziemniaczane z "dziurawego" garnka
Od: "Krzyhoo" <k...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aby wykonac ta z pochodzenia czeska potrawe trzeba posiadac naczynie z
wieloma otworzami w dnie o srednicy 1 cm.
Ja poswiecilem stary kocher nawierczjac w nim 33 otwory.
Skladniki:
1 kg.ziemniakow
1 jajo
sol,pieprz do smaku
2 lyzki maki ziemniaczanej
3/4 kg obranych ziemniakow zetrzec na tarce,a 1/4 ugotowac i rozgniesc
praska lub widelcem.
Starte ziemniaki odcisnac przez serwete ,polaczyc z pozostalym
krochmalem dodac rozbite jajo,2 tyzki maki,sol i calosc wymieczac.
Zagotowac osolona wode.
Mase wlozyc do w/wym.naczynia i "przeciskac"przez otwory na
wrzatek.Gotowac 5 minut.
Podawac ze skwarkami ze sloniny lub z przesmazonym boczkiem i cebula.
technolog
ps.
czym mniej odcisniete starte ziemniaki,tym wiecej maki.
ps.2
odsmazane nie gorsze,z moze nawet lepsze
|