Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newshub.sdsu.edu!newsfeed.news2me.com!newsfeed2.easynews.com!newsfeed1.easy
news.com!easynews.com!easynews!sn-xt-sjc-02!sn-xt-sjc-08!sn-post-sjc-01!superne
ws.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kotlety grzybowe
Date: Wed, 26 Jul 2006 08:56:15 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
References: <ea5asn$hgt$1@news.interia.pl> <1...@c...supernews.com>
<ea64ti$ou$1@inews.gazeta.pl>
In-Reply-To: <ea64ti$ou$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 49
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274114
Ukryj nagłówki
KSZYCHOOO wrote:
> Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>
>> Podobnie robie kotlety z grzybow, zamiast makaronu dodajac ryz. Nie
>> daje bulki, ale dwa jajka, przez co kotlety sie troche napuszaja.
>> Podaje je z sosem grzybowym na domowym rosole.
>
>
> witam
>
> moglbym prosic konkretny przepis ? :)
>
> pozdrawiam
> K.
Kotlety grzybowe
1 duzy kapelusz boczniaka
tyle samo objetosciowo pieczarek
powinno byc okolo 2 szklanek posiekanych na drobno grzybow
2/3 szklanki ryzu
1 mala cebula
1-2 lyzki posiekanej pietruszki
2 lyzki smalcu
2 jajka
sol, pieprz do smaku
tarta bulka
Cebule podsmazyc na smalcu, az zlota. Grzyby posiekac, polaczyc z
cebula, ryzem, jajkami i przyprawami. Formowac kulki mokrymi dlonmi,
splaszczyc na grubosc 2 cm na talerzu z tarta bulka, obtoczyc z obu
stron. Smazyc na malym ogniu, po przewroceniu przykryc pokrywka.
Podac z sosem grzybowym i mizeria lub salata.
Sos grzybowy
8 pieczarek
4 suszone grzyby
2 lyzki masla
1 szklanka rosolu
2 lyzki maki + 2 lyzki masla na zasmazke
sol, pieprz
1 lyzka smietany
Garsc pieczarek pokroic w plasterki i podsmazyc na masle. Dodac kilka
namoczonych, posiekanych suszonych grzybow. Podsmazyc. Dodac szklanke
rosolu, dusic 20 minut. Zrobic zasmazke i zagescic sos. Dodac sol,
pieprz wedle smaku. Mozna zaciagnac smietana.
Magdalena Bassett
|