Data: 2003-01-15 09:37:47
Temat: Królik
Od: "Qwax" <...@...Q>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zamierzam w najbliższym czasie pobawić się mięsem królika:
Przewiduję że:
- rozmrożę mięsko - udka z kością
- na patelnię ze stopionym smalcem wrzucę przyprawy ostre
pieprz, curry, imbir,
- po chwili (gdy już się 'przegryzie') wrzucę mięsko i obsmażę ze
wszystkich stron tak by się ścięło po wierzchu
- w międzyczasie obiorę większą ilość cebuli i czosnku (zostało mi
jeszcze trochę mielonego - też dodam)
- większą część obranej cebuli i czosnku wrzucę do gara
- do gara przełożę mięsko (tak by było przykryte cebulą)
- resztę cebuli przypalę w pozostałym tłuszczu (uwielbiam drobny
posmaczek przypalonej cebulki) i do gara razem z tłuszczem.
- na patelnię naleję wody i po dodaniu przypraw pachnących - zioła
prowansalskie, cząber, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, .. (może
coś jeszcze) pogotuję chwil parę - i do gara.
- w pół litra wina czerwonego (gruszki_czarny bez+dzika róża - cudnie
mi wyszło) rozmieszam czosnek mielony - i do gara
- uduszę do miękkości
- w międzyczasie przygotuję ziemniaczki (a może ryż - jeszcze nie
wiem)
A potem ....
Macie jeszcze jakiś pomysł by to uzupełnić?
Pozdrawiam
Qwax
|