Data: 2003-01-15 10:24:49
Temat: Re: Królik
Od: "M.K" <m...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Qwax" <...@...Q> napisał w wiadomości
news:27270-1042623431@213.17.138.62...
> Zamierzam w najbliższym czasie pobawić się mięsem królika:
>
> Przewiduję że:
>
> - rozmrożę mięsko - udka z kością
> - na patelnię ze stopionym smalcem wrzucę przyprawy ostre
> pieprz, curry, imbir,
> - po chwili (gdy już się 'przegryzie') wrzucę mięsko i obsmażę ze
> wszystkich stron tak by się ścięło po wierzchu
> - w międzyczasie obiorę większą ilość cebuli i czosnku (zostało mi
> jeszcze trochę mielonego - też dodam)
> - większą część obranej cebuli i czosnku wrzucę do gara
> - do gara przełożę mięsko (tak by było przykryte cebulą)
> - resztę cebuli przypalę w pozostałym tłuszczu (uwielbiam drobny
> posmaczek przypalonej cebulki) i do gara razem z tłuszczem.
> - na patelnię naleję wody i po dodaniu przypraw pachnących - zioła
> prowansalskie, cząber, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, .. (może
> coś jeszcze) pogotuję chwil parę - i do gara.
> - w pół litra wina czerwonego (gruszki_czarny bez+dzika róża - cudnie
> mi wyszło) rozmieszam czosnek mielony - i do gara
> - uduszę do miękkości
> - w międzyczasie przygotuję ziemniaczki (a może ryż - jeszcze nie
> wiem)
>
> A potem ....
>
> Macie jeszcze jakiś pomysł by to uzupełnić?
>
> Pozdrawiam
> Qwax
A potem zapros sąsiadke lub innych znajomych
M
|