« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-09-09 18:31:03
Temat: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkowe[errata]Użytkownik "Agata Mryczko" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:c91a9$4321caf6$540ae472$14929@news.chello.pl...
> ps.choc w sumie ten "ammoniaca per dolci to amoniak do ciast, nie chce byc
> inaczej
Bo właśnie nim jest:) Serdecznie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-09-09 18:32:03
Temat: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkoweUżytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dfsi23$okf$1@proxy.provider.pl...
> Pi razy oko:
<ciach>
Serdecznie dziękuję. Tak to jest jak się języków człowiek nie uczy.
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-09-09 18:35:20
Temat: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkoweUżytkownik "Lukasz Koziol" <lukasz@[spam-sio]amerigo.net.eu.org> napisał w
wiadomości news:0RjUe.14233$k22.5651@fe2.news.blueyonder.co.uk.
..
> Wloskiego moze nie znam, ale sprobuj na http://babelfish.altavista.com
> Ja zazwyczaj tam sobie pomagam tlumaczac obce jezyki na jezyk mi znany :)
Dzięki za link, pewnie się jeszcze nieraz przyda.
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-09-09 18:36:27
Temat: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkoweUżytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dfsk3k$nr4$1@inews.gazeta.pl...
Jakkolwiek dziękuję za chęć pomocy.:)
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-09-09 18:45:20
Temat: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkoweUżytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dfsdoc$rvq$1@inews.gazeta.pl...
> Witam dostałam kiedyś takie opakowanie podwójne opakowanie amoniaku z
> przepisem, ale włoskiego nie kumam. Może ktoś pomoże??
Dziękuję wszystkim za pomoc w przetłumaczeniu przepisu, ale mam jeszcze
pewien problem - otóż na moim przepisie jest zdjęcie bułeczek wyrośniętych -
a tu z przepisu rozumiem, że jest to przepis na ciasteczka - rodem naszych
amoniaczków? Hm, tak sobie myślę, że to zdjęcie więc na wierzchu sugeruje,
że ten amoniak jest do pieczenia, a wewnątrz przepis to tylko wariacja na
temat zastosowania tegoż amoniaku... He he, a ja sobie już babeczki
zaplanowałam. Tak to jest, jak się nie umie po "inszemu". Ale dobrze, że
zapytałam, bo niewiadomo jakie te babeczki a'la muffinki by mi wyszły:) Może
mogłabym nimi kamienie rozbijać.
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-09-10 11:04:35
Temat: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkoweAkulka napisał(a):
> Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:dfsk3k$nr4$1@inews.gazeta.pl...
>
> Jakkolwiek dziękuję za chęć pomocy.:)
Ten twój "amoniak" to po prostu kwaśny węglan amonowy.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-09-10 14:44:25
Temat: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkoweUżytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dfueo9$d66$1@atlantis.news.tpi.pl...
>Ten twój "amoniak" to po prostu kwaśny węglan amonowy.
Musisz mieć ostatnie słowo, co? :)
Amoniak, to nazwa obiegowa przyj eta w branży spożywczej. Już widzę jak
mówię do ekspedientki w sklepie: "Poproszę opakowanie kwaśnego węglanu
amonowego" - może by zajarzyła, albo i nie, ale na pewno musiała by chwilę
pomyśleć co ta wariatka od niej chce. Ja tam wolę się nie wybijać z tłumu.
Jak idziesz do sklepu po sól, to prosisz: "Pół kilo chlorku sodu?". Czepiasz
się;> A to niezbyt ładnie:P
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-09-10 15:05:45
Temat: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkoweAkulka napisał(a):
> [...] Czepiasz się;>
Dopiero teraz się czepnę:
> A to niezbyt ładnie:P
idź do sklepu chemcznego i popros o amoniak. Smacznego.
:-P
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-09-10 15:24:13
Temat: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkoweidź do sklepu chemcznego i popros o amoniak. Smacznego.
:-P
pozdr. Jerzy
Ja tam sie nie zaopatruje w produkty spozywcze w sklepie chemicznym...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-09-11 08:30:34
Temat: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkoweUżytkownik Akulka napisał:
> Witam dostałam kiedyś takie opakowanie podwójne opakowanie amoniaku z
> przepisem, ale włoskiego nie kumam. Może ktoś pomoże??
>
> DOLCETTI TRADIZIONALI
>
> 1 kg farina (mąka?),
> 250 g di zucherro (cukru)
> 4 uova (jaja)
> 200 g di olio d'oliva (oleju z oliwek)
> 100 g di latte (mleka?)
> scorza di limmone grattugiato (starkowana skórka z cytryny?)
> 20 g di ammoniaca per dolci (amoniaku)
>
> No i schody:
> Stendete la farina a corona, aggiungete gli integrenti e l'ammoniaca sciolta
> precedentemente nel latte intiepidito. Impastate.
> Se il composo risultasse troppo duro aggiungete ancora up po' di latte.
> Create dei biscotti nella forma desiderata alti circa 1/2 cm, spolverate con
> zucchero e cuocete in forno a 180oC.
>
> Pomożecie tak pi razy oko?
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
>
>
>
>
>
Zrobcie kopke z maki z dolkiem w srodku, dodajcie skladniki i amoniak
rozpuszczony wczesniej w letnim mleku.
Rozrobcie wszystko.
Jezeli pasta wyjdzie za twarda dodajcie troche mleka.
Wytnijcie ciasteczka w jakim chcecie ksztalcie, wysokie okolo 1/2 cm,
oproszcie cukrem i upieczcie w piecu w temp. 180°.
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |