Data: 2003-01-26 12:32:29
Temat: Kuchnia grecka - szukam skladnikow
Od: s...@f...de
Pokaż wszystkie nagłówki
Szanowni Grupowicze!
Licze na to, ze wsrod Was sa profis, czyli moze inaczej mowiac restauratorzy,
ktorzy pomoga w ponizszej kwestii. Ale, oczywiscie ciesze sie, jezeli kazdy,
kto ma wiedze na ten temat podpowie mi jakas wskazowke.
Poszukuje, z miernym jak dotad skutkiem, oryginalnych skladnikow do kuchni
greckiej w ilosciach hurtowych.
Zamierzamy wspolnie z mezem otworzyc na wybrzezu (woj.zach.-pom) restauracje
grecka. Nasze dotychczasowe proby podrobienia oryginalnych dan greckich na
bazie polskich odpowiednikow wychodzily z roznym, nierzadko zaskakujacym,
skutkiem. Podstawowa bolaczka to brak baraniny. Najczesciej, jesli w ogole jest
na rynku, to oferuje sie nam udziec i to wylacznie mrozony. Polski ser Feta
bardzo odbiega od oryginalu. Polski jogurt nie nadaje sie na dobre zaziki
(oryginal ma min 10% tluszczu). Nie znalezlismy dostawcow Ouzo, a wina greckie
oferowane sa tylko w butelkach - o pojemnikach gastro 10 l nie ma co marzyc.
W sumie z odleglosci korzystnie by bylo zaopatrywac sie po sasiedzku w
Niemczech, ale po przeliczeniu za i przeciw okazalo sie, ze nie warta skorka
wyprawki. Przeprawa przez granice, wszystkie formalnosci lacznie z kontrola
sanitarna itd., itp. bija cenowo w ten interes.
Wiem, ze w Polsce funkcjonuja restauracje greckie, czy ktos moze mi
podpowiedziec, jak?
Liczymy mimo wszystko, ze jest gdzies w kraju hurtownia, ktora specjalizuje sie
w zaopatrzeniu w artykuly na potrzeby kuchni greckiej.
Pozdrawiam i wielkie dzieki za kazda idee!
Renata Blauth
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|