Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kurczak grilowany w piekarniku

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kurczak grilowany w piekarniku

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2008-11-25 22:07:52

Temat: Kurczak grilowany w piekarniku
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Ale jak nie zafajdać całego piekarnika?

Poprzednia próba:
W rękawie, ale wtedy skórka nie była wogóle chrupiąca. Chociaż mięsko
pyszne. Kura 1,75 kg. Przyprawy jakieś grilowe do natarcia rozłożonego na 6
części kuraka. Pół szklanki wody do rękawa.
Pieczenie 200 stopni, grzałka górna i dolna, wyłączony gril:
1,5 godziny w rękawie,
+ 0,5 godziny rozdarty rękaw
+0,5 godziny rozdarty rękaw i dodatkowo termoobieg.
Pyszne, ale mało chrupiące.
:-)

PS Moje wiadomości na tą grupę wychodzą tylko z IP 83.15.174.34

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2008-11-25 22:22:13

Temat: Re: Kurczak grilowany w piekarniku
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Jan Werbiński" <j...@j...com> wrote in message
news:gght0i$5rs$1@atlantis.news.neostrada.pl...

Polewaj kurczaka w piekarniku gęstą śmietaną.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-11-25 23:10:49

Temat: Re: Kurczak grilowany w piekarniku
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista pisze:

> Polewaj kurczaka w piekarniku gęstą śmietaną.

taką prosto z pyty?

PS Moje wiadomości na tą grupę wychodzą tylko z IP 83.15.174.34

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-11-26 01:51:51

Temat: Re: Kurczak grilowany w piekarniku
Od: Jan Werbiński <j...@j...com> szukaj wiadomości tego autora

Powyższa wiadomość nie jest mojego autorstwa. Moje wiadomości na tą grupę
wychodzą tylko z IP 83.15.174.34

Można to łatwo stwierdzić obecnością w nagłówku na przykład takiego tekstu:
"X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1227650898 6012 83.15.174.34 (25 Nov
2008 22:08:18 GMT)"
W nagłówku wyraźnie widać moje IP.

Podszywający się nie potrafią podrobić IP. Proszę ich ignorować.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-11-26 04:36:13

Temat: Re: Kurczak grilowany w piekarniku
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jan Werbiński" <j...@j...com> wrote in message
news:ZB%Wk.350$M33.162@newsfe03.iad...
> Panslavista pisze:
>
> > Polewaj kurczaka w piekarniku gęstą śmietaną.
>
> taką prosto z pyty?

Nie interesuje mnie twoje zaopatrzenie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-11-26 12:31:08

Temat: Re: Kurczak grilowany w piekarniku
Od: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
wiadomości news:gght0i$5rs$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Ale jak nie zafajdać całego piekarnika?
>
> Poprzednia próba:
> W rękawie, ale wtedy skórka nie była wogóle chrupiąca. Chociaż mięsko
> pyszne. Kura 1,75 kg. Przyprawy jakieś grilowe do natarcia rozłożonego na
> 6 części kuraka. Pół szklanki wody do rękawa.
> Pieczenie 200 stopni, grzałka górna i dolna, wyłączony gril:
> 1,5 godziny w rękawie,
> + 0,5 godziny rozdarty rękaw
> +0,5 godziny rozdarty rękaw i dodatkowo termoobieg.
> Pyszne, ale mało chrupiące.
> :-)

Całego kurczaka lub filety z kurczaka warto zamarynować
w soli z czosnkiem na 24 godziny przed pieczeniem
lub smażeniem. Dużo soli i dużo czosnku pokrojonego
na płatki. Przed pieczeniem lub smażeniem otrząsnąć
z soli i czosnku.

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Nie każdy Żywiec to piwo...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-11-26 15:38:19

Temat: Re: Kurczak grilowany w piekarniku
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 25 Lis, 23:07, Jan Werbiński wrote:
> Ale jak nie zafajdać całego piekarnika?
> [...]

A próbowałeś już pieczenie kuraka na soli? Trochę mniej zafajda Ci się
piekarnik (bo nie będzie odprysków od blachy), skórka raczej nie
dojedzenia - ale sam kurak wyśmienity!
Trzeba kurczaka natrzeć zewnątrz i wewnątrz przyprawami i położyć go
na kg soli (najlepiej kamiennej) oraz wstawić do gorącego piekarnika.
Po pół godzinie odwraca się go. Po następnych 30 minutach jest już
gotowy do jedzenia.

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-11-30 21:32:49

Temat: Re: Kurczak grilowany w piekarniku
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jan Werbiński" <j...@j...com> wrote in message
news:gght0i$5rs$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Ale jak nie zafajdać całego piekarnika?
>
> Poprzednia próba:
> W rękawie, ale wtedy skórka nie była wogóle chrupiąca. Chociaż mięsko pyszne.
> Kura 1,75 kg. Przyprawy jakieś grilowe do natarcia rozłożonego na 6 części
> kuraka. Pół szklanki wody do rękawa.
> Pieczenie 200 stopni, grzałka górna i dolna, wyłączony gril:
> 1,5 godziny w rękawie,
> + 0,5 godziny rozdarty rękaw
> +0,5 godziny rozdarty rękaw i dodatkowo termoobieg.
> Pyszne, ale mało chrupiące.

Zapytaj Google o kurczaka na butelce lub kurczaka na siedząco.
Nie używam piwa tylko wody, siedzi na słoiku (mam taki jeden idealny - zwężający
się ku górze więc wygodny można posadzić głęboko bo jak się przewali to
tragedia), nie sadzam na puszce czy butelce.
Tylko sól, majeranek, czosnek (ostrożnie), drobina tymianku, rozmarynu, czasem
trochę oleju.
Efekt doskonały tak wizualnie jak i smakowo.
180 stopni, bez termoobiegu, grzanie góra+dół, tak jak ktoś kiedyś napisał na
1kg 1h + 20 minut extra.
Szyję i skrzydełka zawijamy w folię Al.
Słoik stawiamy na talerzu z którego wybierzemy n akoniec pyszny tłuszcz do pyrów
(ja z Pyrlandii).
Piekarnik nie wymaga czyszczenia.
Skórki zjesz pochrupując.

TomekD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sosy azjatyckie.
sorki, o czym jest ta grupa?
Drugie śniadanie na ciepło
kto sie posila stolcem ?
Pompka do wina?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Jakie jabłka to racuchów
Fenkuł
Kaczka pieczona rozpływająca się w ustach - po ikselsku :-)
Puree grochu i jabłek - do golonki (przypomnienie).
Sola pod beszamelem.

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X