Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!enews.sgi.com!news-out.superfeed.net!propagator2-maxim!news-in-maxim.spamki
ller.net!tethys.csu.net!newshub.sdsu.edu!cyclone.bc.net!sjc70.webusenet.com!new
s.webusenet.com!nf3.bellglobal.com!nf1.bellglobal.com!nf2.bellglobal.com!news20
.bellglobal.com.POSTED!not-for-mail
From: Halina <"halinab"@ sympatico.ca>
Reply-To: ""halinab\"@\"to cut\"sympatico.ca"
X-Mailer: Mozilla 4.76 [en] (Win95; U)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Leczo z cukinii- lepsze niż ...awanturki;-)
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 29
Message-ID: <R%PWa.11456$Cx4.1164447@news20.bellglobal.com>
Date: Sat, 02 Aug 2003 10:31:10 -0400
NNTP-Posting-Host: 64.229.118.7
X-Complaints-To: a...@s...ca
X-Trace: news20.bellglobal.com 1059834993 64.229.118.7 (Sat, 02 Aug 2003 10:36:33
EDT)
NNTP-Posting-Date: Sat, 02 Aug 2003 10:36:33 EDT
Organization: Bell Sympatico
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:168088
Ukryj nagłówki
Witam! Dla poprawienia pozytywnej statystyki na grupie , "uwypuklam"
Ninki przepis na leczo wyrwany z "rewolucyjnego wątku":
ninka wrote:
>
> > Ciekawa jestem tego leczo z cukinii, bo ja tez mam swój przepis. Czy
> > Twój znajdę tu na grupie ?
> To żaden przepis, nic w nim oryginalnego.
> cukinie, kabaczki, pomidory, papryka zielona, czosnek, oliwa z pestek winogron,
> sól
> Cukinie i kabaczki kroję w kostki (jak młoda to wraz z pestkami,cebulę w
> talarki, papryke w pasemka, pomidory na cząstki,z połowy główki czosnku ząbki
> przekrawam wzdłuż, resztę siekam na niezbyt drobne cząstki.
> Obróbka termiczna
> Najpierw przesmażam na oleju cebulę, potem paprykę. Olej zlewam, bo nie lubię
> zbyt tłusto (kto lubi może sobie pozostawić), dodaję pomidory, czosnek i sól
> większego kalibru i duszę wszystko do stanu średnio twardego mieszając co i
> trochę. Następnie do gara lądują cukinie i kabaczki i przed końcem duszenia
> czosnek. Duszę do momentu gdy cukinia jest pozbawiona surowizny, a jeszcze się
> nie zaczęla rozpadać. Ewentualne korekty zasolenia.
Dokładnie tak robię i ja. Spróbuj tylko dodać pokrojone w kosteczkę
kwasne(!) jabłko. Poprawia (na mój gust) smak. Przeważnie daję też różne
papryki a nie tylko zieloną. I oliwkę z oliwek, bo taką zwykle mam pod
ręką.
Dla potrzebujacych "wzmocnienia" kalorycznego czy proteinowego mozna
wkroic jakiej kiełbaski (pikantnej czy parówki czy nawet kawałeczki
kurczaczka).
Pozdrawiam Halina
|