Data: 2003-08-02 14:31:10
Temat: Leczo z cukinii- lepsze niż ...awanturki;-)
Od: Halina <"halinab"@ sympatico.ca>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam! Dla poprawienia pozytywnej statystyki na grupie , "uwypuklam"
Ninki przepis na leczo wyrwany z "rewolucyjnego wątku":
ninka wrote:
>
> > Ciekawa jestem tego leczo z cukinii, bo ja tez mam swój przepis. Czy
> > Twój znajdę tu na grupie ?
> To żaden przepis, nic w nim oryginalnego.
> cukinie, kabaczki, pomidory, papryka zielona, czosnek, oliwa z pestek winogron,
> sól
> Cukinie i kabaczki kroję w kostki (jak młoda to wraz z pestkami,cebulę w
> talarki, papryke w pasemka, pomidory na cząstki,z połowy główki czosnku ząbki
> przekrawam wzdłuż, resztę siekam na niezbyt drobne cząstki.
> Obróbka termiczna
> Najpierw przesmażam na oleju cebulę, potem paprykę. Olej zlewam, bo nie lubię
> zbyt tłusto (kto lubi może sobie pozostawić), dodaję pomidory, czosnek i sól
> większego kalibru i duszę wszystko do stanu średnio twardego mieszając co i
> trochę. Następnie do gara lądują cukinie i kabaczki i przed końcem duszenia
> czosnek. Duszę do momentu gdy cukinia jest pozbawiona surowizny, a jeszcze się
> nie zaczęla rozpadać. Ewentualne korekty zasolenia.
Dokładnie tak robię i ja. Spróbuj tylko dodać pokrojone w kosteczkę
kwasne(!) jabłko. Poprawia (na mój gust) smak. Przeważnie daję też różne
papryki a nie tylko zieloną. I oliwkę z oliwek, bo taką zwykle mam pod
ręką.
Dla potrzebujacych "wzmocnienia" kalorycznego czy proteinowego mozna
wkroic jakiej kiełbaski (pikantnej czy parówki czy nawet kawałeczki
kurczaczka).
Pozdrawiam Halina
|