Data: 2012-01-27 11:59:37
Temat: Lepszy u siebie skrawek lada jaki...
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
...niźli ze sklepu "przysmaki":
http://www.agronews.com.pl/pl/0,42,11727,zmielone_ko
sci_i_pazury_czyli_co_kryje_w_sobie_kielbasa.html
"Skład taniej kiełbasy:
* Mięso wieprzowe - 48 proc.
* MDOM (mięso drobiowe oddzielone mechanicznie), czyli wszystko to co
zostaje ze zwierzęcia oprócz mięsa (skóry, chrząstki itp.) - 18 proc.
* skórki wieprzowe - 10 proc.
* skrobia ziemniaczana, białko sojowe, ekstrakty przypraw, kasza manna,
aromaty, cukry
* E 120 - kwas karminowy, czerwony barwnik uzyskany ze zmielonych
owadów, konserwuje mięso i nadaje mu czerwony kolor
* E 621 - glutaminian sodu - polepszacz smaku, uczeni ostrzegają, że
może powodować alergie
* E 470a - karagen, przetworzony wodorost morski, służy jako zagęstnik
i stabilizator, grozi owrzodzeniem jelit
* E 417 - guma tara, substancja roślinna ze zmielonych nasion
strączkowych, służy jako zagęstnik, nie wskazana dla alergików
* E 300 - kwas askorbinowy, konserwuje i utrzymuje dłużej świeżość
produktów
* E 316 - izoaskorbinian sodu, służy do peklowania mięsa, naukowcy
mówią, że może wywołać duszności
* E 250 - azotyn sodu, konserwuje mięso, z badań wynika, że może być
rakotwórczy, jest też zabroniony niemowlętom do 6 miesiąca życia, a w
niektórych krajach wycofywany z użycia."
--
XL
|