Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!postnews.google.com!news3.google.com!border1.nntp.dca.giganews.com!b
order2.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!sn-xt-sjc-04!sn-xt-sjc-06!sn-pos
t-sjc-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Lunch lososiowy w 2 godziny
Date: Fri, 05 May 2006 17:30:33 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 62
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:268119
Ukryj nagłówki
Goscilismy dzis u nas siedmioosobowa grupe z polskich parkow narodowych,
ktora odwiedza rozne parki w USA, miedzy innymi ten park za naszymi
plecami, Olympic National Park. Bardzo mili i przyjemni ludzie, milo mi
bylo ich poznac, jak rowniez tlumaczy, ktorzy im towarzyszyli.
Wpadli do nas tylko na lunch, pomiedzy jedna wizyta w parku i druga w
rezerwacie, zaledwie zdazylismy wymienic imiona, spostrzezenia, uwagi, i
juz byli w drodze dalej. Jutro leca do Yellowstone, potem dalej.
Wlasnie posprzatalam kuchnie po lunchu, i wynikajac z talerzy, na
ktorych nic nie pozostalo, lunch im smakowal. Z kierowca bylo nas 12 do
stolu.
Powtorze przepisy, moze sie komus przydadza:
Na 12 osob:
Losos z orzechami
2 platy filetow lososia
2 szklanki zmielonych orzechow wloskich
1 szklanka drobno posiekanej pietruszki
1/2 szklanki stopionego masla
1 lyzeczka soli
1 lyzka pieprzu
Plaska blache wylozyc duzym platem folii aluminiowej. Umiescic na tym
jeden filet. Orzechy, pietruszke i maslo wymieszac, uklepac jak mokry
zwir na jednym placie, przykryc drugim platem, zamknac folie i zawinac,
zeby nie bylo szpar, piec w 200C 35 minut.
Sos
1 szklanka posiekanej, swiezej kolendry
1/2 szklanki bardzo mocnego rosolu
2 szklanki smietanki
2-3 lyzki pokruszonego sera (cheddar)
sol, pieprz do smaku
Kolendre, rosol, smietanke zmielic w blenderze, przelac do garnka,
doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu 10 minut. Zdjac z ognia,
dodac i wymieszac ser i przyprawy.
Grzyby
Duze kapelusze pieczarek nadziac w miejsce po nogach skarmelizowana
cebula, posypac sola i pieprzem, zawinac w cienkie ciasto francuskie,
upiec na zloto w 200C ( w tym samym czasie co ryba, na wyzszej polce w
piecu.
Na goracych talerzach polac kleks sosu (3-4 lyzki), ulozyc jeden
pakiecik z grzybami, dodac 2-3 cm szerokosci plaster pokrojonego w
poprzek "sandwicha" lososiowego.
Podac natychmiast, mozna dodatkowo podac salate, i pokrojony chleb do
wymazywania sosu.
Deser
2 szklanki smietanki
2 szklanki smietany
1/2 szklanki cukru waniliowego (domowego)
Wymieszac. Nalac do 12 kieliszkow do czerwonego wina po 3 lyzki sosu
waniliowego na dno, na to wsypac mala garsc zamrozonych malin i polac
reszta sosu. schlodzic.
Magdalena Bassett
|