Data: 2002-04-27 23:04:26
Temat: MAKARON CANNELLONI-nadziewany
Od: "E.Vita" <e...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gosia Zaleska-Gajc wrote:
>
> starszo wrote:
> >
> > Jednak moje wyobrażenia okazały się błędne,
> > bowiem na pudełku z tymi rurami stoi jak
> > byk, ze nie wymaga gotowania (przynajmniej
> > tak to zrozumiałam po czesku, bo po polsku ni ma).
>
> Własnie dzisiaj robiłam :-). I też miałam "wersję" bez gotowania. Ponoć
> takie rurki łatwiej się nadziewa. Nadziewałam mielony, mięskiem i
> zalewałam sosem pomidorowym - przepis najbardziej zbliżony do CANNELONI
> Joli L-L). Było pycha :-).
>
> > Ratujcie Kochani co z tym zrobic, bo jutro obiad
> > rodzinny i już zapodałam, że te rury będą!!!!!
>
> Całkiem niedawno było:
>
> "Na dwie osoby
> 8-12 muszli makaronowych albo 4 tuby
> 1 cebula
> 1/8 kg grzybow shiitake (pieczarki tez moga byc)
> 2 lyzki oliwy
> 1 puszka pomidorow w sosie wlasnym
> 1 zabek czosnku
> 1 jajko
> 100 gr sera ricotta
> 1/2 lyzeczki soli
> 1/2 lyzeczki pieprzu
> 1 lyzeczka ziol wloskich (oregano, tymianek, szalwia, majeran)
> 3 lyzki startego parmezanu
> plaskie, male zaroodporne naczynie z pokrywka lub folia aluminiowa
>
> W robocie lub recznie posiekac cebule i czosnek na drobno, nastepnie
> grzyby. Na patelni podsmazyc cebule na oliwie, dodac grzyby i ziola,
> mieszac, az usmazone, dodac czosnek, podsmazyc jeszcze minute. Przelozyc
> do miski, dodac jajko, ricotta, sol i pieprz, wymieszac dokladnie.
> Ugotowac makaron az prawie miekki, zalac zimna woda. W naczyniu
> zaroodpornym wylac pomidory z puszki na dno, na nich ulozyc nadziane
> muszle, posypac kazda parmezanem, przykryc i piec w 180C/350F przez 45
> minut. Od tego momentu mozna trzymac cieple, az na 5 minut przed
> podaniem. Wtedy odkryc, wstawic pod opiekacz az ser zbrazowieje gdzie
> niegdzie. Podac z salata."
>
> "
> Zrob tak:
> ok 30 g tartej bulki namocz w lyzce mleka. Na patelni stop maslo, dodaj
> i
> cebule posiekana i smaz az bedzie szklista. Mielone mieso z drobiu i
> wieprzowiny wloz do miski, dodaj tarta bulke, smietanke )ok 80 ml),
> pietruszke zielona, parmezan i tyle bialka by zwiazac farsz. Doloz
> usmazona
> cebule, dopraw. Tym nadzieniem napelnij rurki cannelloni. Teraz sos: w
> rondlu stop 40 g masla, dodad 40 g maki i roztrzepuj okolo 3 minuty.
> Zdejmij
> z ognia i stopniowa dodawaj mleko (500 ml). Podgrzej i ubijaj az
> zgestnieje.
> Dodaj starty ser zolty i roztrzepuj to razem az sie stopi, i dodaj
> jeszcze
> troszke masla. Rozprowadz cienka warstwe tego sosu na dnie naczynia do
> zapiekania, i an tym uloz rurki. Polej reszta sosu i zapiekaj okolo 25
> minut
> pod przykryciem. kaska"
>
> " CANNELONI Joli L-L
> ok. 50 dkg mielonego miesa ( ja robie z szynki wieprzowej , mozna z
> lopatki)
> 1 cebula
> troche zoltego sera
> sok pomidorowy lub podwojny przecier
> jajko, sol, pieprz, czosnek
> rurki surowe canneloni
>
> Mielone mieso podsmazasz partiami tak ok 4 min , mieszajac, bez
> zrumienienia( jezeli wrzucisz na patelnie cale mieso od razu- to pusci
> sok i
> bedzie suche)
> Cebulke w kostke i zrumienic. Do miski wrzucasz : zrumieniona cebule,
> podsmazone mieso, troche tartego sera, sol, pieprz i
> wycisniety/pokrojony
> czosnek.Wbijasz jajko, mieszasz. Tak przygotowanym farszem nadziewasz
> surowe
> rurki canneloni:
> Przystawiasz rurke( pod katem circa 45st.) do michy z farszem i
> jednym
> palcem zgarniasz farsz z jednej a potem drugiej strony rurki az bedzie
> pelna
> ( trwa to sekunde).
> Napelnione rury ukladasz w naczyniu zaroodpornym ( maksymalnie 2
> warstwy),
> zalewasz to doprawionym mocno pieprzem i sola sokiem pomidorowym lub
> przecierem pomidorowym rozcienczonym 2-3 szkl. wody( pamietac o soli i
> pieprzu), tak zalac aby rurki byly ledwo co pokryte plynem. Na wierzch
> potarkowac zoltego sera i do piekarnika na ok. 45 min w 200 st. ( ja
> mam
> gazowy). Mozna piec zakryte pokrywka i w koncowej fazie odkryc, mozna od
> razu zostawic lekko niezakryte wieczko.Sok zostanie wchloniety przez
> makaron.Mozna pod koniec sprawdzic widelcem czy makaron jest juz miekki.
> Naszynie nie moze byc wypelnione po brzegi bo w trakcie zapiekania latwo
> moze wybulgotac sok do piekarnika.
> Latem, jak sa kabaczki mieszam mielone mieso z pokrojonym w 0,5 cm
> kostke kabaczkiem surowym i tym nadziewam ( 2/3 miesa, 1/3 kabaczka),
> jeszcze wychodzi smaczniejsze."
>
> "Na 4 osoby:
> 16 cannelloni - ugotowac
> 50 dag botwinki lub szpinaku
> 2 lyzki masla
> 3 obrane, posiekane szalotki
> 3 lyzki slodkiej smietany
> 3/4 filizanki grubo posiekanych orzechow wloskich
> 2 roztrzepane jaja
> 2 lyzki startego sera zoltego
> galka muszkat., sol, pieprz
> Rozgrzac maslo, dusic szaltoki do zeszklenia, dodac botwinke/ szpinak.
> Orzechy lekko podprazyc na patelni, dodac do szpinaku, zmieszac mase z
> serem
> i jajkami. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i galka. Ugotowany makaron
> napelnic i ulozyc w wysmarowanej maslem formie.
> Sos:
> 1 1/2 lyzki masla
> 1 1/2 lyzki maki
> 1-2 filizanki mleka
> 2 zoltka
> filizanka startego sera zoltego
> 2 lyzki plynnego masla
> Rozgrzac maslo, dodac make i mieszac do zrumienienia. Rozprowadzic
> mlekiem i
> gotowac 10 min na malym ogniu. Zdjac z ognia wmieszac ser , zoltka,
> przyprawic sola i galka. Polac makaron, skropic maslem i posypac serem.
> Zapiekac 15 min w 220 stopniach.
>
> I jeszcze kilka slow komentarza - robilam z polowy porcji (8 sztuk
> makaronu), rozmrozilam cale opakowanie szpinaku 0.5 kg i bylo w sam raz.
> Reszte skladnikow nadzienia zmniejszylam o mniej wiecej polowe mniej.
> Wyszlo
> idealnie :-)
> Sos natomiast byl troche nie taki jak mi sie wydawalo ze powinien. Czy
> to
> jest beszamel? Wyszedl troche za gesty i nie calkiem gladki, ale
> smaczny.
> Polecam, bo pyszne i nawet nie zbyt czasochlonne.
> Asia"
>
> --
> Gosia
|